Profiel

Uit het niets heeft Nederland een nieuwe topsprinter

Hij verpulverde zijn persoonlijk record op de 500 meter en won zo de wereldbeker afstand in Kazachstan. Iedereen kent ineens Daidai Ntab, de nieuwe ster van het Nederlandse sprinten.

Daidai Ntab voelt een wisseling van de wacht aankomen in het Nederlandse schaatsen. Beeld epa
Daidai Ntab voelt een wisseling van de wacht aankomen in het Nederlandse schaatsen.Beeld epa

Daidai Ntab. Die ongewone naam prijkte zaterdag boven aan de uitslag van de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Kazachstaanse Astana. Een naam die niet alleen vanwege de exotische klank verwondering zal hebben gewekt, maar ook omdat de jonge Nederlandse sprinter nooit eerder in de buurt van een internationale zege was geweest.

Vorig seizoen was de altijd zo spectaculaire 500 meter bijna een saai nummer. Als Pavel Koelizjnikov aan de start verscheen, konden de andere sprinters de eerste plaats wel vergeten. Deze winter is dat anders. De Rus is niet langer ongenaakbaar, er dingen veel schaatsers naar sprintsucces. Maar dat Ntab een van de mannen zou zijn die het gat aan de top zou opvullen, dat hadden weinigen verwacht.

Ook Ntab zelf niet. 'Ik had hier totaal geen rekening mee gehouden', zei hij tegenover de camera van de NOS. Na de Amerikaan Shani Davis is hij pas de tweede donkere schaatser die een wereldbekerzege behaalde.

Ntab is de zoon van een Senegalese vader en een Nederlandse moeder. Hij groeide op in Brabant en beoefende daar allerlei sporten, maar verpandde uiteindelijk zijn hart aan schaatsen. Het duurde even voordat hij echt voor die sport durfde te kiezen. Pas op zijn 18de, toen veel andere schaatstalenten al serieus met hun sport bezig waren, nam hij afscheid van zijn bijbaan als vakkenvuller in Oisterwijk. Hij sloot zich in Groningen aan bij de opleidingsploeg van iSkate.

Daar ontwikkelde Ntab zich razendsnel. Een jaar later al, in 2014, debuteerde hij in de wereldbeker. Hij mocht in Seoul de 500 meter rijden, als invaller voor Kjeld Nuis. Hij won in de B-groep en werd daarna negende in de A-divisie. Daar bleef het bij.

Vorig seizoen verhuisde hij naar de hoofdmacht van iSkate, naar coach Gerard van Velde. Hij trainde hard in de zomer, maar liep vlak voor het schaatsseizoen een liesblessure op. Hij plaatste zich niet voor de wereldbekerwedstrijden. Op het NK sprint liet hij zich wel gelden. Hij miste op een haar kwalificatie voor het WK sprint in Seoul. Met slechts drieduizendste van een seconde hield Ronald Mulder hem van een bronzen medaille en een WK-ticket af.

Wisseling van de wacht

Dit seizoen plaatste Ntab zich bij de KNSB Cup in Groningen op eigen kracht voor de wereldbekercyclus. Echt groots waren zijn optredens daarna niet te noemen. Leeftijds- en ploeggenoot Kai Verbij maakte vooralsnog meer indruk met een derde plek in China en een vierde in Japan. Ntabs beste resultaat tot zaterdag was een gedeelde negende plaats in Harbin.

Samen met Verbij zette hij wel de oudere generatie Nederlandse sprinters onder druk. Hij kon zich meten met oudgedienden als Ronald Mulder en Jan Smeekens. Dat had de jonge sprinter al in oktober voorspeld. 'Er is een wisseling van de wacht gaande in het schaatsen. Er zijn jonge jongens die hun gezicht laten zien', zei hij toen. Maar waar Verbij met de nationale sprinttitel en het brons op het WK sprint al vorig jaar een plek opeiste bij de nationale sprintelite, bleef het bij Ntab nog bij woorden.

Tot zaterdag. Op de Alau-ijsbaan in Astana steeg Ntab boven zichzelf uit. Hij verpulverde zijn persoonlijk record van 34,96 met bijna een halve seconde: 34,52. Hij dook onder het baanrecord dat Koelizjnikov tijdens het WK sprint van 2015 had gereden. 'Ik wist wel ergens dat het erin zat, maar dat ik zo'n tijd rijd is niet normaal', zei hij tegen de NOS.

Ntab is pas de achtste Nederlander die de 500 meter bij een wereldbeker op zijn naam heeft geschreven. Het zijn niet de minsten die hem voorgingen. Ieder van zijn voorgangers heeft olympisch eremetaal op zak. Jan Ykema, Jan Smeekens en Ronald Mulder wonnen medailles op de 500 meter. Michel Mulder zelfs goud. De andere wereldbekerwinnaars, Gerard van Velde, Erben Wennemars en Jan Bos, waren op de Winterspelen succesvol op de 1.000 meter.

Stuivertje wisselen

Door zijn huidskleur dringt de vergelijking met tweevoudig olympisch kampioen Davis zich vaak op: 'Ik kan me voorstellen dat mensen mij vergelijken met Davis, maar ik ben een heel andere schaatser. Ik keek wel veel naar Davis. Hij is een geweldige persoonlijkheid. Maar ik wil met niemand vergeleken worden. Ik kijk vooral om me heen en daarvan probeer ik te leren. Ik wil vooral uniek zijn.'

De vraag is of Ntab zijn hoge niveau kan vasthouden. Op de 500 meter zijn dit seizoen de verschillen klein en is het voortdurend stuivertje wisselen. Op elk van de vijf wereldbekerraces won een andere sprinter.

Zondag liet Ntab tijdens de tweede 500 meter van het wereldbekerweekeinde zien dat hij zo diep niet vallen zal. Hij werd vierde in 34,74, op een kleine afstand van het podium. Winnaar Ruslan Murashov reed precies dezelfde tijd als Ntab in zijn eerste rit: 34,52. En dus prijkt zijn exotische naam in Astana voorlopig op het bord met baanrecords.

De Amerikaan Shani Davis was tot voor kort de enige gekleurde schaatser die een wereldbekerzege had. Beeld anp
De Amerikaan Shani Davis was tot voor kort de enige gekleurde schaatser die een wereldbekerzege had.Beeld anp
Meer over