UEFA wijzigt in 1999 formule van Champions League

De UEFA wijzigt met ingang van het seizoen 1999-2000 de opzet van de Champions League. Het bestuur van de Europese voetbalunie ging vrijdag op de eerste dag van een tweedaagse vergadering akkoord met een paar voorstellen van een speciale werkgroep....

Reuters

PARIJS

Belangrijkste verandering is de indeling van de groepen. In het nieuwe systeem worden de 24 teams ingedeeld in vier groepen van zes. In de huidige opzet zijn de ploegen verdeeld over zes groepen van vier, waarvan alleen de groepswinnaars doorgaan. In de nieuwe formule plaatsen de eerste twee teams van elke groep zich voor de kwartfinales.

De strijd bij de laatste acht wordt nog gewoon met een thuis- en een uitwedstrijd beslist. Vanaf de halve finales gaat het om één wedstrijd, die op een neutraal terrein wordt afgewerkt. Die ronde heeft steevast plaats op de eerste woensdag van mei. De twee andere extra speeldagen in de nieuwe opzet worden in oktober en maart geprogrammeerd.

De veranderingen zijn een gevolg van kritiek van de meeste clubs. Zij vinden dat er in de huidige groepsronde te weinig wedstrijden op het programma staan. In de nieuwe formule speelt elke ploeg die zich voor de Champions League heeft gekwalificeerd, minimaal tien wedstrijden. Nu zijn dat er nog maar zes.

Meer over