UEFA Cup: Middlesbrough stunt tegen Basel

MIDDLESBROUGH (ANP) - FC Basel leek donderdag eenvoudig de halve finales van de UEFA-Cup te bereiken, maar de Zwitsers werden in Middlesbrough lelijk verrast. De Engelsen verloren de eerste wedstrijd met 2-0, kwamen donderdag bovendien met 0-1 achter, maar maakten uiteindelijk alles goed: 4-1.

Het was een onwaarschijnlijk wedstrijdverloop, maar daar maalde in Engeland niemand om. Eduardo zette Basel donderdag op voorsprong, waarna Viduka de ruststand op 1-1 bepaalde. Middelsbrough moest echter minstens vier goals maken om de Zwitsers af te troeven. Het zag er ondanks Viduka's tweede treffer lange tijd niet naar uit.

Middlesbrough, met Boateng in de basis, zette na rust voormalig Oranje-international Jimmy Hasselbaink in als aanvallend breekijzer. De ingreep had succes, aangezien de Nederlander elf minuten voor tijd de spanning pas echt in het duel bracht: 3-1. Op dat moment had oud-Twente-verdediger Majstorovic (Basel) al rood gezien. Tien Zwitsers leken de halve finale veilig te gaan stellen, maar Maccarone besliste in de slotminuut anders, 4-1.

Steaua

Steaua Boekarest is in de halve eindstrijd de tegenstander van Middlesbrough. Steaua hield stadsgenoot en rivaal Rapid op 0-0. Na de eerdere 1-1 was dat, op basis van het gemaakte uitdoelpunt, voldoende om zich bij de laatste vier ploegen te scharen. Vooraf braken er in de buurt van het stadion rellen uit. De politie, met ruim 2500 man aanwezig, arresteerde twintig supporters.

Ook Schalke'04 bekerde verder. De Duitsers hoefden zich na de ruime overwinning (1-3) bij Levski Sofia nauwelijks nog zorgen te maken. Toch kwamen de Bulgaren voor rust op voorsprong door een doelpunt van Angelov. Na de pauze stelde Lincoln orde op zaken: 1-1. In de slotfase kregen beide ploegen kansen op de overwinning, maar doelpunten vielen er niet meer.

De Duitsers stuiten over twee weken op Sevilla dat bij Zenit Sint Petersburg ook met 1-1 gelijkspeelde. De thuiswedstrijd hadden de Spanjaarden met 4-1 gewonnen.

Zenit mocht dankzij een doelpunt van Hyun even hopen op een stunt, maar Kepa tekende niet veel later de gelijkmaker aan. Daniel Alves miste daarna nog een strafschop namens Sevilla. Beide elftallen beëindigden de wedstrijd met tien spelers, omdat Kepa en Krizanac rood ontvingen. De finale van de UEFA-Cup is op 10 mei in het Philips-stadion in Eindhoven.

Meer over