UD verblijdt Van Gaal met een gipsen beeldje

De aanvullende eis van de Spaanse kampioen verrast de stuurgroep-Barcelona onaangenaam. Waar haal je op zaterdagavond om zes uur drie liter bronwater en drie liter melk vandaan?...

'We moeten Roskam bellen.'

'Ja dááag. Die woont in Gorssel. Dat kost veel te veel tijd. Ze willen het verdorie nú hebben.'

Barcelona toert door Nederland en de Koninklijke Utile Dulci, wat zoveel betekent als het nuttige met het aangename verenigen, ontvangt de Spaanse kampioen als eerste, in een buitenwijk van Deventer. Boeren, burgers, buitenlui en campinggasten vergapen zich aan het sterrenensemble.

Acht en een halve (Litmanen) Nederlander maken inmiddels deel uit van het Catalaanse orkest, plus de dirigenten Van Gaal, Koeman en Hoek. Ze zijn allemaal fit, ook Bogarde die een jaar van zijn loopbaan verloor door blessures, en ze laten zich op sportpark Het Schootsveld de bewondering van de horden glimlachend welgevallen.

Vijftigduizend gulden moet een amateurclub betalen om Barcelona te kunnen verwelkomen. Zondag-eersteklasser UD zat dicht bij het vuur. Spelers- en wedstrijdmakelaar Bob Maaskant is oud-speler van het roemruchte UD 7 en nog steeds lid van de club.

Mede dankzij Maaskant toeren deze zomer meer Spaanse clubs door Nederland: Real Betis Sevilla, Real Sociedad, Valencia, Espanyol en Atletico Bilbao. Vooral voor Barcelona staan de amateurclubs in de rij.

Volgens Maaskant is Barcelona momenteel zelfs meer in trek om tegen te spelen dan Ajax of Feyenoord. Dat is niet verwonderlijk: bij Barcelona spelen aanzienlijk meer Nederlandse topvoetballers dan bij Ajax of Feyenoord.

De aflevering van het zomercircus lokt 4500 mensen naar de oude (1875) club van stand uit Deventer. Onmiddellijk nadat de eerste contacten waren gelegd, zegden 54 sponsors hun medewerking toe.

De stuurgroep-Barcelona maakt gebruik van 32 stewards van Go Ahead. Vijftig vrijwilligers verkopen drank, worst of programmaboekjes en Niels Jansen wordt wereldberoemd in Deventer als hij scoort (1-5) aan het begin van de tweede helft.

Luttele seconden na het doelpunt van Jansen klinkt op Het Schootsveld het geluid van een kanon. Dat schrijft de traditie van UD voor, sinds 1907. Toen de club nog aan de overzijde van de IJssel speelde, liet UD de Deventer burgers op die manier weten dat er was gescoord.

Net zo prettig is het dat zaterdagavond de mars Koning Voetbal klinkt als Barcelona en UD het veld betreden. Van Gaal heeft twee ploegen samengesteld, een voor de eerste en een voor de tweede helft. In Wageningen (Bennekom), Amsterdam (AFC) en Den Haag (ADO) zal het deze week niet anders zijn.

In Deventer spelen Frank de Boer, Cocu en Kluivert de eerste, en Hesp, Litmanen, Reiziger, Bogarde, Zenden en Ronald de Boer de tweede helft. Rivaldo ontbreekt. Hij is op vakantie.

Ploeg A scoort tegen UD vijf maal, ploeg B twee keer. Kluivert wordt topscorer (4) en Litmanen benut een strafschop in zijn eerste wedstrijd voor Barcelona.

De Fin is een van de vier aankopen die Barcelona in de zomer deed. Hij is ook een voormalige speler van Ajax, de zesde. In vergelijking met vorig seizoen hield Barcelona zich kalm op de spelersmarkt.

Dat mocht ook wel een keer: van de 26 spelers die Barcelona heeft meegenomen naar Nederland, werden er sinds 1997 zeventien aangetrokken op voorspraak van Van Gaal. Stelselmatig worden alle sporen uit het verleden gewist. De Spanjaarden Nadal, Celades en Roger maken deel uit van de selectie, maar mogen/moeten vertrekken.

Behalve Litmanen trok de club de Fransman Déhu aan, een centrale verdediger van Lens, en de aanvallers Simao (Sporting Lissabon) en Dani (Mallorca). Onder anderen de Brazilianen Giovanni (Olympiakos Piraeus) en Andersson (Olympique Lyon) werden afgestoten.

Het grootste verlies leed Van Gaal echter toen Van der Lem besloot naar Nederland terug te keren. 'Ik mis hem, maar dat is ook niet verwonderlijk als je negen jaar hebt samengewerkt.'

En het waren de jaren wel. Van Gaal vergelijkt ze met de jaren uit het leven van een kat. 'Zo'n jaar moet je toch met zeven vermenigvuldigen?'

Van Gaal vertrekt niet met lege handen uit Deventer. UD schenkt hem een gipsen beeldje van een voetballer.

Met de melk en het bronwater is het allemaal nog in orde gekomen. Een bereidwillige leverancier wordt gevonden zodat aan het verzoek van Barcelona kan worden voldaan.

Op aanraden van een lid van de stuurgroep-Barcelona van UD is het halfvolle melk geworden. 'Want halfvolle melk, dat vinden Nederlanders lekker.'

Meer over