Tyson weer voor rechter

Mike Tyson is terug. Niet in de ring, maar in de rechtszaal - minstens zo'n vertrouwde omgeving voor de bokser wiens carrière een aaneenschakeling is van controversiële gebeurtenissen....

Mitch Green beweert door Tyson in elkaar geslagen te zijn, en verlangt daarom een schadevergoeding van 25 miljoen dollar. Het was de tweede maal dat hij klappen kreeg van de man die onlangs voor minimaal een jaar werd geschorst omdat hij tijdens een titelgevecht Evander Holyfield in de oren beet.

In 1986 verloor Green van Tyson in een georganiseerd gevecht na unanieme beslissing van de jury, en dat heeft hij kennelijk nooit kunnen verwerken. Twee jaar later kwam het tweetal elkaar tegen in de New-Yorkse wijk Harlem. Green eiste revanche. Hij kreeg het, en wel onmiddellijk, op straat.

Tyson brak Greens neus, veroorzaakte snijwonden op diens gezicht en sloeg hem vervolgens knock-out. Dat is althans de lezing van Greens advocaat. Tysons raadsman wierp tegen dat zijn cliënt een gevecht had willen vermijden, maar zich wel moest verdedigen toen Green de eerste stoot uitdeelde. Toen Green vervelend bleef doen door de buitenspiegel van Tysons auto af te rukken, moest Iron Mike het karwei wel afmaken. Op de eerste dag van het proces zat Green wat voor zich uit te mompelen, Tyson zelf viel op met gegaap en een afwezige blik.

De werkelijke oorzaak van het conflict is gelegen in vermeende malversaties rondom het eerste gevecht. Green is ervan overtuigd door zijn manager Carl King te zijn belazerd. King is de zoon van Don King, Tysons manager en in de bokswereld gevreesd om zijn tirannie. Tyson ontving 650duizend dollar voor de wedstrijd en vervolgde op succesvolle wijze zijn carrière in de ring. Green bokste geen partij meer en keerde terug naar de New-Yorkse achterbuurten.Tim Overdiek

Meer over