Twente gaat uit zijn bol, maar waarom eigenlijk?

Laten we feesten zoals we nog nooit hebben gedaan, onszelf op de borst kloppen voor het gelijkspel tegen Roda JC (3-3) en roepen dat de toekomst op ons ligt te wachten als een wonderschone horizon vol perspectief....

Of Tukkers lezen hun regionale krant De Twentsche Courant Tubantia niet meer of ze weigeren de economische neergang van hun club te erkennen. Want hoe is het anders te verklaren dat het bekend worden van een immense schuld (11,3 miljoen euro) als een detail naar de achtergrond wordt verdrongen en een nietszeggend gelijkspel wordt omarmd als ware het winst in de bekerfinale.

Uitzinnige spelers, dankbare supporters en een glimmende technische staf voerden zaterdagavond een schertsvertoning op in het eigen onderkomen, het Arke Stadion. Met even misplaatste als ongepaste juichkreten na de vierde thuiswedstrijd zonder overwinning bezondigden zij zich aan zelfgenoegzaam gedrag.

Wat nou kolossale schuld, wat nou zestiende plaats op de ranglijst, wat nou kwalitatief arme selectie. Hier in Enschede gaan mooie dingen gebeuren, zo was het gevoel. Herman Wessels, de voorzitter die zegt slapeloze nachten te beleven aan de onrust binnen zijn club, was helaas niet aanwezig. Hij zou het hoofd hebben geschud uit ongeloof. Want het gaat namelijk helemaal niet zo goed met FC Twente, dat in zijn zesde optreden dit seizoen op de valreep pas een tweede winstpunt je uit het vuur sleepte.

De begroting van 11,4 miljoen euro en de uitgesproken wens voor het behalen van Europees voetbal vloeken hevig met de realiteit. Sterker nog: als de puissant rijke Herman Wessels en broer Dik, lid van het bestuur van de stichting Twente '65, besluiten op te stappen, dan is de Trots van het Oosten niet langer in staat om zichzelf te bedruipen.

De schuld van FC Twente bestaat uit een lening van 7 miljoen euro aan het spelersfonds, een schuld aan de fiscus van 3 miljoen euro en een tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting van het lopende seizoen. Deze immense schuldenlast roept de vraag op wat er is gebeurd met het geld, dat binnenkwam na lucratieve transfers van spelers als Vennegoor of Hesselink, Van Halst, Oude Kamphuis en Peiremans.

Het antwoord luidt: Twente kocht een arsenaal aan middelmatige spelers, terwijl de jeugdopleiding al jaren geen talenten voortbrengt. Het zegt bijvoorbeeld genoeg dat spits Houwing, de beoogde opvolger van Vennegoor, ook onder de nieuwe trainer Vander eycken wisselspeler is. Omdat Houwing niet voldeed kocht Twente vorig seizoen tussentijds de 34-jarige De Gier, die nu eveneens bankzitter is.

Het wanbeleid kostte in vier jaar tijd de kop aan zes directeuren, die FC Twente allen door een achteruitgang verlieten. Het vertrek van technisch directeur Uilenberg naar de KNVB is opgevangen met een bestuurslid (Plageman), dat geen salaris kan worden betaald.

En dat is slechts het financiële verhaal. Sportief lijkt Twente opnieuw een anoniem seizoen vol ergernissen tegemoet te gaan. De bekerwinst in mei 2001 verdoezelde de matige prestaties in dat seizoen (elfde plaats) al enigszins.

Van 't Schip vocht een jaar later vooral tegen vooroordelen in een hem slecht gezinde omgeving en besloot kort voor de competitiestart op te stappen. Hij was als twaalfde geëindigd en zag weinig perspectief in de spelersgroep, die hem achter zijn rug om probeerde zwart te maken bij het bestuur.

Wat zal de aimabele Van 't Schip nu blij zijn met zijn besluit. Want ook Vandereycken kan niet uit de voeten met deze spelersgroep. Met een verbijsterend gebrek aan zelfkennis analyseerde de Belgische oud-international de mogelijkheden van zijn selectie, die hij zelfs een positie in de subtop toedicht.

Lachwekkend was zijn opmerking dat hij 'geen interne druk' voelt binnen de club. Hij was kennelijk even vergeten dat voor de wedstrijd tegen Roda een enorme hoeveelheid ME was opgetrommeld om eventuele incidenten direct de kop in te drukken. Want de mondige Twente-supporters laten hun mening graag horen, niet altijd alleen verbaal.

Zaterdag hielden zij zich stil, omdat een achterstand van 3-1 in de laatste zes minuten werd omgebogen in een 3-3 gelijkspel. Na afloop verklaarde algemeen directeur Van Beusekom dat Twente deze maand een herstelplan zal presenteren, dat de club op termijn moet terugbrengen in de subtop. Maar eerst zijn bezuinigingen nodig. Daarom straalde het gezicht van Van Beusekom ook niet. Hij gaat over de cijfers, vandaar.

Meer over