nieuws

Tweede zege op rij voor Verstappen, leidt van start tot finish de wedstrijd

Totale dominantie. Met andere woorden was het optreden van Max Verstappen afgelopen weekeinde op de Oostenrijkse Red Bull Ring niet te omschrijven. De Nederlander reed zondag op de thuisbaan van zijn team naar zijn tweede zege op rij in de Formule 1, door van start tot finish de wedstrijd te leiden.

Max Verstappen op het circuit in Oostenrijk.  Beeld AFP
Max Verstappen op het circuit in Oostenrijk.Beeld AFP

Nooit eerder won Verstappen twee GP’s op rij in de Formule 1. Ook startte hij niet eerder bij twee races achter elkaar vanaf de eerste plek. Het zijn mijlpalen die hij in Oostenrijk, waar hij al twee keer eerder won, achter zijn naam zette.

Topfavoriet

Het past bij Verstappens huidige seizoen, waarin hij zich langzaamaan presenteert als topfavoriet voor de wereldtitel met vier zeges in acht races. Dankzij zijn overwinning liep hij wederom uit op titelrivaal Lewis Hamilton in de WK-stand. Het verschil tussen de twee coureurs op de ranglijst, met een derde van het seizoen achter de rug, is nu achttien punten.

Verstappen oogde in Oostenrijk het gehele weekeinde ontspannen. De voortdurende vragen over de volgens Hamilton ‘opmerkelijk’ hoge snelheid van zijn auto op het rechte stuk wuifde hij bijvoorbeeld handig weg met grappen. ‘Ik ga voor iedereen de uitleg wel uitprinten, zodat jullie het niet meer hoeven te vragen’, zei hij met pretogen, om vervolgens over Hamilton te zeggen: ‘Ik vind het prima als hij een beetje underdog wil spelen.’

Verstappen voorafgaand aan de race. Beeld Pool via REUTERS
Verstappen voorafgaand aan de race.Beeld Pool via REUTERS

In de paddock liep hij rond met de relaxte air van een mogelijke wereldkampioen. Geduldig stond hij de vele journalisten en cameraploegen te woord die iets van de WK-leider wilden weten. Voortdurend legde hij hetzelfde uit: ja, zijn auto is goed. Maar het seizoen duurt nog lang en het verschil met de Mercedes van Hamilton is minimaal. Dus hij is vooral bezig met de volgende race en niet zozeer met de titelstrijd.

Het neemt niet weg dat elke race duidelijker wordt dat het dit jaar anders is dan alle seizoenen sinds 2014, waarin Mercedes uiteindelijk als de superieure renstal kwam bovendrijven. Verstappen erkende zaterdag ook dat zijn drie polepositions in acht races inmiddels geen toeval meer te noemen zijn. ‘Natuurlijk, het zal nog wel een keer de andere kant op vallen’, zei hij. ‘Maar op zaterdag doen we het tot nu toe aardig goed. En als we dit zo vast kunnen houden, is dat natuurlijk heel goed.’

‘Wat moet ik doen?’

Ook in de race was hij zondag oppermachtig. Bij de start stuurde hij zijn auto meteen voor die van Hamilton, om de Brit te laten weten dat hij geen kans zou krijgen. Daarna reed hij weg van de Mercedes-coureur. Geen moment kwam Verstappen in de problemen.

In het slot van de race kreeg Hamilton te horen dat het verschil tussen hem en Verstappen was opgelopen tot ruim acht seconden. ‘Wat moet ik doen? Ik kan dat niet dichtrijden’, zei de zevenvoudig kampioen vertwijfeld over de boordradio. Kort voor de finish was het verschil tussen de twee opgelopen tot ruim zeventien seconden, tot Hamilton nog een late pitstop maakte.

Het slechte nieuws voor Hamilton is dat Verstappen volgende week alle kans heeft zijn voorsprong in de WK-stand nog verder te vergroten. Dan wordt op dezelfde baan de volgende race verreden. En er is vooralsnog geen reden om te denken dat die wedstrijd anders zal verlopen.

Meer over