Twee trainers putten zich uit in loftuitingen

Het voetbal was boeiend geweest, de wedstrijd nooit zonder spanning en het uiteindelijke resultaat een prima afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld....

Louis van Gaal, trainer van AZ, verhulde de pijn van de puntendeling met de vaststelling dat ‘FC Groningen zeer goed had gespeeld’ en ‘het een wedstrijd op hoog internationaal niveau was geweest’. Collega Ron Jans concludeerde dat zijn eigen ploeg hem voorlopig elke week blijft verbazen: ‘Nu ook weer, zeker tegen een club met de kwaliteiten van AZ.’

Feit is dat de botsing van culturen zaterdagavond leidde tot een enerverend gevecht. AZ mag iets van zijn souplesse van voor het competitiekeerpunt zijn kwijtgeraakt, de ploeg staat met zijn dynamiek en raffinement sterk op de rails. Bij FC Groningen staat alles en iedereen op de juiste plaats en is het Jans in weinig tijd gelukt een sterk collectief te smeden.

Voor AZ was er zaterdag heel lang geen doorkomen aan. De inviduele klasse van Perez, Arveladze en ook van Barry van Galen, die vanwege een schorsing vijf weken uit de roulatie was geweest, straalde zelden bij de doortastende aanpak van de ploeg, die nooit wankelde.

Sterker nog, Groningen bleef zoeken naar zijn kansen door met agressief spel het ritme van AZ te verstoren en de kwaliteiten van Jevgeni Levtsjenko op het middenveld in aanvallend opzicht optimaal te benutten.

Een tweede opvallende speler bij Groningen was Gibril Sankoh, die met Van der Linden het geblesseerde vaste centrale duo van Jong Oranje (Luirink-Kruiswijk) verving. Sankoh is een uit Sierra Leone afkomstige asielzoeker, die via De Kennemers in Beverwijk bij Telstar terechtkwam en vorig jaar door FC Groningen werd overgenomen. Hij speelde zaterdag met passie en vol overtuiging, trok verdedigend de aandacht, maar verzond ook de pass waaruit Groningen aan de leiding kwam.

Sankoh vond met een perfecte trap Van der Laak, die vervolgens Salmon in stelling bracht. De Zuid-Afrikaan verloste zich van Jaliens en scoorde beheerst: 0-1. AZ zocht naar een snel antwoord, maar de motor haperde en bij knappe schoten van Perez en De Cler bleek dat Groningen in Roorda een solide keeper bezat.

Van Gaal heeft na de moeizame zege op ADO Den Haag en het gelijkspel tegen Groningen geen twijfels over de vorm van zijn ploeg. ‘Ik blijf erbij, we spelen gewoon goed.’ Niettemin liep de weg naar het Groningse doel vaak dood en liepen zo af en toe de irritaties hoog op, mede door toedoen van de warrig leidende Kuipers.

Wat dat betreft is er ook een verschil tussen AZ en koploper PSV, dat met zijn geduld en kalmte ook in matige vorm zijn wedstrijden tot een goed einde kan brengen.

Via Nevland en Levtsjenko kreeg Groningen direct na rust opnieuw goede kansen om te scoren. ‘Tegen Feyenoord stonden we bij rust ook met 1-0 voor, maar we verloren wel met 4-1. Dat dit nu niet is gebeurd, bewijst ook onze groei.’ Pas met de komst van Danny Koevermans lukte het AZ op 1-1 te komen. De ex-Spartaan deed wat in deze situaties als breekijzer van hem wordt verwacht, kopte de bal uit een voorzet van Perez naar Arveladze, die vervolgens ook met zijn hoofd doel trof.

Kansen om te winnen waren er daarna voor beide ploegen. Bij alle wederzijdse lof paste uiteindelijk de conclusie van de trainers dat ze ‘met dit gelijkspel heel goed konden leven’.

Meer over