Twee Limburgsen strijden tegen de rest van de wereld

Ze zijn waarlijk niet te benijden. Al jaren dromen Carla Nouwen en Linda Creemers van het grote tafeltennisgeluk. Alles halen ze uit de kast om hun dromen te verwezenlijken, maar steeds weer stuiten ze in nationale arena’s op een Chinese muur, opgetrokken door Li Jiao en Li Jie....

En als er toevallig eens geen Chinese muur in de weg staat, dan is er altijd wel een van Russische makelij, naar een ontwerp van de gezusters Elena en Jana Timina.

Daar is, nog afgezien van het ietwat broze enkelsteens muurtje van de Roemeense Ana Gogorita, geen doorkomen aan. Tenminste, als je Nouwen of Creemers heet en je opleiding tot tafeltennisster in Nederland hebt genoten.

Toch trekken Creemers en Nouwen vol goede moed ten strijde tijdens de NK in Eindhoven. Twee Nederlandse toppers tegen de rest van de wereld. Die uitdaging durven ze wel aan, al beseffen ze maar al te goed dat de kans groot is dat hun ambities uiteen zullen spatten op deze of gene muur.

Het verschil in kwaliteit tussen hen en al die importtoppers is nu eenmaal groter dan de Chinese muur lang is. Nog wel tenminste, en ook nu weer in Eindhoven, maar er gloort hoop.

Creemers en Nouwen laten het er niet bij zitten. Sinds enige maanden gaan ze als ware profs door het leven. Creemers heeft haar trainingvolume opgevoerd tot 25 uur in de week. Nouwen ging nog een stapje verder. Zij liet zich vorig jaar vrijwillig opsluiten in een Spaans pingponginternaat.

Ooit zullen ze oogsten, maar nu bij de NK nog niet. Creemers kan het in de kwartfinales niet bolwerken tegen Li Jie en vliegt uit het toernooi. Nouwen brengt het er beter vanaf. Ze poetst in de kwartfinales Gogorita van de tafel, maar heeft dan de pech Li Jiao tegen het lijf te lopen, de Chinese die zich later op de dag in een onderonsje met Li Jie zou ontfermen over de nationale titel, haar derde alweer.

Creemers en Nouwen zitten er niet mee. Hun tijd komt nog wel. ‘Ik ben’, zegt Creemers opgewekt, ‘sterker en beter geworden sinds ik fullprof ben. Ik heb veel bijgeleerd en toch ook al een paar succesjes behaald. Tot voor kort trok ik tegen Elena Timina altijd aan het kortste eind, nu heb ik haar al twee keer het nakijken gegeven.’

Nouwen ziet het ook wel zitten. Het internaatsregime begint zijn vruchten af te werpen. ‘Ik doe niet meer onder voor die Timina’s. Alleen de Chinezen zijn nog een maatje te groot. Li Jiao en Li Jie steken met kop en schouwers boven ons uit. Daar ligt nog een mooie uitdaging.’

Ook Creemers heeft even overwogen een tijdje onder te duiken in het Spaanse tuchthuis, maar durfde dat avontuur niet aan. Te ver van huis, te ver van Limburg. Dan nog liever trainen en spelen in eigen land, al stelt de competitie nog zo weinig voor. ‘De eredivisie is weinig boeiend. We mogen van geluk spreken dat er een paar clubs zijn die het geld hebben om speelsters uit China en Rusland aan te trekken. Die krikken het niveau van de eredivisie omhoog en laten ons beter spelen.’

Maar niet zo goed dat het Russische smaldeel van de multiculturele pingponggemeenschap meteen al beducht is voor een coup. ‘Die twee’. zegt Jana Timina, ‘zijn goed bezig. Maar als ze echt goed willen worden, zullen ze de wijk moeten nemen naar Duitsland.

‘Nu moet ik het nog zien. Wat kun je verwachten van mensen met een Nederlandse sportmentaliteit? In mijn jonge jaren in Rusland sloot ik mezelf dag na dag op in een zaal en kon ik na een training amper op mijn benen staan. Hebben zij dat er ook voor over, zijn ze bereid net zo diep te gaan?

Timina doet er wijselijk het zwijgen toe. Zoals ze ook zwijgt als haar wordt gevraagd of er een kans is dat de nationale titel ooit nog eens door een van die Limburgsen zal worden bemachtigd. Pas na een royale bedenktijd volgt het antwoord. ‘Tafeltennis is in dit land maar een kleine sport. Er is weinig aandacht voor. En veel trainen is hier ook niet zo populair. Vanaf je zesde, zevende jaar dagelijks oefenen, wie wil dat nu nog?

Meer over