Twee ex-spitsen eensgezind op het pluche

Duitsland oefent vanavond tegen Argentinië. Net als collega Van Basten is Jürgen Klinsmann een beginnend coach. De overeenkomsten tussen beiden zijn groot....

Van onze verslaggever Charles Bromet

De een houdt zich lange tijd schuil in Californië en richt daar een stichting op die zich inzet voor kansarme kinderen. Hij speelt voor het nietige Orange County Blue Star, onder de schuilnaam Jay Goppingen, zijn wedstrijden in de Premier Development League.

Het leven in de anonimiteit bevalt Jürgen Klinsmann - zijn alias is een verwijzing naar geboorteplaats Göppingen - zo goed dat de verbazing groot is als hij in juli 2004 als coach van de Duitse voetbalploeg aan het werk gaat. Hij is nooit coach geweest.

In dezelfde maand benoemt de KNVB die andere ex-wereldspits, Marco van Basten, tot coach van het Nederlands elftal. Na slechts kort als trainer van Jong Ajax te hebben gewerkt, wekt diens benoeming verbazing. Hij wil zijn carrière toch langzaam opbouwen? 'Ik ben die onberekenbare spits gebleven', is zijn reactie.

Klinsmann tracht de schande van Euro 2004 - Duitsland werd in de poule uitgeschakeld - weg te nemen door bij het WK van 2006 in eigen land te schitteren. Van Basten poogt het Nederlandse volk, dat zich na Euro 2004 had afgekeerd van Oranje, gunstig te stemmen. De overeenkomsten tussen beiden zijn groot.

De aanstelling

Terwijl KNVB-directeur Kesler in de zomer van 2004 in het geheim naar Barcelona reist om Johan Cruijff te vragen naar de ideale opvolger van Dick Advocaat, bezoekt Berti Vogts voor de Duitse bond (DFB) Klinsmann in Californië. Nadat de voormalige topspits had aangegeven dat er wel het nodige moet veranderen binnen de DFB, keert Vogts terug in Duitsland. Korte tijd later meldt een bondsdelegatie zich in New York voor contractbesprekingen.

De onervarenheid

Op het moment dat Van Basten uitlegt dat zijn geringe ervaring geen beletsel hoeft te zijn, zegt Klinsmann vrijwel hetzelfde. 'Ik moet nog veel leren.' Die tekst bezigt Van Basten een aantal maanden eerder. Het tweetal durft zich kwetsbaar op te stellen.

De belofte

Als Van Basten tijdens zijn eerste persconferentie uitlegt dat hij dominant voetbal wil spelen en daarbij het Oranje van 1974 voor ogen heeft, geeft Klinsmann een interview aan de Süddeutsche Zeitung. 'Onze trefwoorden zijn agressiviteit, offensief en risico', zegt hij over het plan dat hij met zijn rechterhand Bierhoff heeft gesmeed.

De sportpsycholoog

Verbazing en hoon vechten om voorrang als Van Basten vertelt dat hij mentaal begeleider Erik Reep aan zijn staf heeft toegevoegd. De conservatieve voetbalwereld lijkt er niet klaar voor, Reep kondigt dinsdag zijn ontslag aan. Als Klinsmann ook een sportpsycholoog benadert, zijn de reacties in Duitsland hetzelfde. 'In Nederland was het helemaal geen thema', beweert de niet geheel ingevoerde Klinsmann.

Hij wijst, om zijn besluit toe te lichten, op de gemiste strafschop van David Beckham bij Euro 2004 tegen Portugal. 'Geen medespeler kwam naar hem toe. Ze lieten hem helemaal alleen. Zulke situaties kan een sportpsycholoog verhinderen.' Het rumoer verstomt.

De presentatie

Vriendelijk, met open vizier, toegankelijk en glimlachend staat zowel Van Basten als Klinsmann de pers te woord. Hun presentatie contrasteert met die van hun voorgangers. Advocaat zag achter elke boom een vijand.

Van Basten hoort kritiek op zijn beleid aan en pareert die op een geheel andere wijze. Niet door geërgerd te reageren, maar door argumenten aan te dragen voor zijn keuze. Zijn toon is kalm.

Klinsmanns voorganger Rudi Völler ontstak vlak voor het EK na een matige duel tegen IJsland in woede na vragen van een tv-journalist en zei 'deze stront' niet langer over zich heen te willen krijgen. Als Duitsland onder Klinsmann een oefenwedstrijd verliest van Zuid-Korea staat hij open voor kritiek. Lof is zijn deel.

De steun

Voor een bondscoach is de steun van Cruijff essentieel. Dat houdt bevriende media in tijden van tegenspoed rustig. Toen Beckenbauer zich achter Klinsmann schaarde, bonden sceptische media in. Onervarenheid en vernieuwingsdrang zijn plotseling niet zo belangrijk meer. Er is vertrouwen in de man die zijn weg in het trainersvak nog moet vinden.

Meer over