Nieuws

Twaalf Europese topclubs richten Super League op, zeer tegen de zin van de Uefa

Het plan van twaalf topclubs in het Europese voetbal − zes uit Engeland, drie uit Spanje en drie uit Italië − om een eigen Super League te beginnen, valt slecht bij de rest van de voetbalwereld. De Europese voetbalfederatie UEFA dreigt deelnemende clubs uit de landencompetities te zetten en spelers te weren uit de nationale teams.

De UEFA sprak eerder al zijn afkeuring uit over de voorgenomen plannen van een Super League. Beeld EPA
De UEFA sprak eerder al zijn afkeuring uit over de voorgenomen plannen van een Super League.Beeld EPA

De topclubs maakten hun plan zondagavond bekend. De Super League moet een midweekse competitie worden, die zo snel mogelijk van start moet gaan. De plannen zijn een bedreiging voor de Champions League, waar deze nieuwe competitie direct mee zou concurreren, en kunnen grote invloed hebben op het clubvoetbal. De Uefa en organisatoren van Europese competities spraken eerder al hun afkeuring uit over het idee.

De betrokken clubs zijn AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Naar verwachting komen er voor het eerste seizoen in de nieuwe Europese topcompetitie nog drie clubs bij.

Champions League

De laatste jaren is de knockoutfase van de Champions League al steeds meer veranderd in een soort Super League, zegt Volkskrant-voetbalverslaggever Willem Vissers. ‘Je ziet altijd dezelfde clubs, met een klein aantal uitzonderingen.’ Voor de zes Engelse clubs die zijn betrokken bij de Super League is het desondanks onzeker of ze zich plaatsen. ‘Dit jaar is de kans bijvoorbeeld groot dat Liverpool niet meedoet.’

Dat terwijl de Champions League een belangrijke inkomstenbron is. Een gesloten supercompetitie waarin ze elk jaar standaard meedoen zou de − uiterst lucratieve − oplossing kunnen zijn. De pandemie heeft de boel versneld, denkt Vissers. ‘Clubs hebben ongelooflijk veel geld verloren. FC Barcelona heeft meer dan een miljard euro schuld. Dat is gewoon een multinational die ook geld verdient door toerisme, dat is weggevallen. Dus er is ook enige paniek.’

Een Super League is het Amerikaanse model, zegt hij: daar zijn gesloten competities, zoals de NBA, al standaard. Altijd alleen maar de beste clubs, het levert naar zijn verwachting inderdaad mooier voetbal op. ‘De Champions League is nu voor de winterstop zelden spannend. In die zin is de gedachte van een competitie met alleen grote clubs begrijpelijk.’

Het voetbal wordt zo wel steeds meer ‘losgezogen van de basis’: de fans van de clubs in hun thuissteden. ‘Ik denk dat ze een Super League in de VS en Azië heel leuk gaan vinden. Maar ik denk dat de mensen die doordeweeks hard werken en in het weekend lekker naar hun club willen kijken, liever zien dat hun Manchester City tegen een club uit de buurt speelt dan wéér tegen AC Milan. Het wordt interessant om te zien of Europa bereid is om de Amerikaanse sportstructuur te aanvaarden.’

Afkeurende reacties

Het komt de clubs die betrokken zijn bij de Super League dan ook op woede uit de voetbalwereld te staan. De Europese voetbalfederatie Uefa dreigt de deelnemende clubs uit de nationale competities te zetten en de spelers die in de Super League uitkomen, te weren uit de nationale teams. Dat zou de waarde van de WK’s en EK’s aantasten, aangezien veel topspelers voor de desbetreffende clubs spelen.

‘We zullen alle middelen die ons ter beschikking staan, zowel gerechtelijk als sportief, inzetten om een Super League te voorkomen’, zo waarschuwden de Uefa en de organisatoren van Europese competities eerder een gezamenlijke verklaring. De KNVB steunt de Uefa daarin. ‘De KNVB staat volledig achter dit statement van de Uefa. De Super League is niet in het belang van het Nederlands voetbal’, meldt de Nederlandse voetbalbond.

Willems Vissers acht het dan ook goed mogelijk dat de clubs en de Uefa alsnog tot een compromis komen. De ploegen die in de Super League uitkomen, willen gewoon doorgaan met het spelen van competitiewedstrijden in eigen land. Maar, zegt Vissers: als clubs niet meer hoeven te winnen in hun nationale competitie om naar de Champion’s League te kunnen, zal dat ook ten koste gaan van hun inzet in die wedstrijden.

‘Schande’

Ook de wereldvoetbalbond Fifa zei in een korte verklaring geen heil te zien in de vorming van een Super League. ‘We spreken onze afkeuring uit over een gesloten en afgesplitste Europese competitie, buiten de internationale voetbalstructuren om. Fifa roept alle partijen die betrokken zijn bij verhitte discussies op om een ​​rustige, constructieve en evenwichtige dialoog aan te gaan voor het welzijn van het spel en in de geest van solidariteit en fair play.

Gary Neville, voormalig rechtsback van Manchester United, reageerde bij Sky Sports woedend op de betrokken clubs. ‘Het is een enorme schande. Eerlijk waar, we moeten in dit land de macht terug terugveroveren van de clubs aan de top van deze competitie, ook van mijn club.’ Hij roept onafhankelijke toezichthouders op om in te grijpen.

In de persverklaring vermeldt de directie van de Super League dat de oprichters uitkijken naar de discussies met de Uefa en de Fifa om met elkaar samen te gaan werken, ‘voor de beste uitkomst van de nieuwe liga en voor het voetbal in het geheel’. De Super League lanceerde zondagavond ook al een eigen website, met de slogan ‘The best clubs. The best players. Every week.’

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat Arsenal niet meedoet aan de Champions League. Dat klopt niet. Arsenal staat in de halve finale van de Europa League en kan zich met een eindzege daar nog kwalificeren voor de Champions League.

Meer over