Tussenstand

VOOR HET eerst sinds zaterdag weer eens een nacht zonder Bergkamp doorgebracht. Nu droomde ik over enge FIFA-mannen die bespraken of de geflikte Afrikanen (de heerlijke boeven van Kameroen zagen een glaszuiver doelpunt afgekeurd; de sympathieke Marokkanen werden door een nep-penalty gepakt) alsnog toegang tot de tweede ronde moest worden...

MARCEL VAN LIESHOUT

Badend in het zweet werd ik wakker. De vreselijke Blatter op het netvlies!

Hij zou toch niet? Blatter? Die gladakker die al lobbyend de kleine Afrikaanse landjes plat kreeg voor zijn FIFA-presidentschap - mij zul je niet horen over spiegels en kralen, maar wat met die grondstof voor alle armatuur waarmee deze man zich nogal opzichtig behangt?, ik bedoel, een Zwitser - maar mooi de voetballanden Kameroen en Marokko niet voor zich kon winnen.

Hongerig, een beetje boos over alle onrecht van de dag tevoren en eigenlijk tegen beter weten in, zette ik onmiddellijk de tv aan. Wie terstond genezen wil zijn van het WK raad ik aan:

1. bij de NOS een band op te vragen van de gebundelde interviews van Jack van Gelder.

2. een elftalfoto te kopen van Oostenrijk.

3. het notitieblokje van die Noorse mathematicus annex coach te bestuderen.

4. een mooi video-werkje uit het film noire-repertoire in huis te halen en meteen daarna Youp van 't Hek te zien Buckleren in het WK-journaal.

5. de band van het journaal van gisterenochtend nog eens op te vragen.

Boiink! Het ontbijtjournaal!

We begonnen met weer eens de beelden van de comateus geslagen Franse politieman die in Lens op Duitse kaalkoppen was gestuit. Het bloed vermengde zich met Kronenbourg.

Ik klopte mijn kussens eens op en kreeg vervolgens beelden van rellen in Santiago waar feestvierders door waterkanonnen onder vuur werden genomen.

Mijn dekbed een stukje openslaand kwam gelukkig Yaoundé nog even langs. 'Helaas zijn er nog geen beelden', zei de nieuwslezeres over de rellen in de hoofdstad van Kameroen waar, naar verluidt, blanke inwoners moeten oppassen omdat ze allemaal op een FIFA-scheidsrechter lijken.

Jammer eigenlijk dat zo'n journaal zo kort is. Ik bedoel: leeft de coach van Zuid-Korea nog? Worden er in Saudi-Arabië al voorbereidingen getroffen voor de openbare steniging van de selectie? Wordt er al aan een VN-resolutie gewerkt over dat ideetje van Blair in de trant van: álle voetbalfans moeten onmiddellijk worden ontslagen?

Verveeld geeuwend bedacht ik me hoe heerlijk voetbal toch is. Gelukkig moeten de Engelsen nog een keer. Die sloopten al eeuwen geleden, in opdracht van de Blatter van toen - de paus van Avignon - Franse steden.

Leeft Dick Passchier trouwens nog? Kan het EK van 2000 straks niet op twee avondjes in Ahoy' worden afgewerkt?

Marcel van Lieshout

Meer over