Turnwereld kreunt onder eindeloos gehannes met jurering

Het turnen heeft geleden onder alle opwinding over de jurering. Maandag na de rekoefening van de Rus Nemov ging het publiek over tot een volkstribunaal....

Van onze verslaggever John Volkers

Chechi kreeg zondagavond het brons omgehangen. Hij mocht links van de Griekse winnaar Dimosthenis Tampakos staan. Hij deed iets ongebruikelijks na de wedstrijd. Chechi wees de Bulgaar Jordan Jovtsjev, tweevoudig wereldkampioen en winnaar van de zilveren medaille, aan als de volgens hem echte winnaar. Hij richtte één vinger naar Jovtsjev.

De Italiaan, al zeven jaar weg van het front, sprak zich na afloop ook als zodanig uit. Hier was bedrog gepleegd. `Tampakos had niet eens op het podium gehoord', was zijn opvatting.

Een dag later diende de Bulgaarse kbond een protest in bij de wereldfederatie. Jovtsjev diende zijn juiste plaats in de geschiedenis te krijgen. Het zal als kansloos ter zijde worden geschoven.

Zo zal het ook gaan met Russische protesten tegen de beoordeling van rekstokspecialist Nemov. Hij zou te weinig punten hebben gfekregen. Hij had het brons verdiend. Net zo ging het met de Canadezen en Shewfelt op sprong. Hij had brons moeten hebben: nieuw protest.

Dan stond er nog het protest van de Zuid-Koreaan Yang Tae-young tegen de uitslag van de meerkamp. Op het laatste toestel, de rekstok, was hij gepasseerd door de Amerikaan Paul Hamm. De uitgangswaarde van Yang, 10.0 in voorronde en finale van de landenwedstrijd, was door de jury naar 9.9 aangepast. De ingreep kostte de Koreaan het goud. Hamm had niet meer dan zilver mogen krijgen.

Het protest van de Koreanen geschiedde niet in de zaal, maar pas later; te laat. Daarmee misten zij de kans op een correctie van de uitslag. Er was, zo bleek, een fout gemaakt door drie juryleden. Eén was een Amerikaan, de tweede een Colombiaan die in Ohio, de thuisstaat van Hamm, werkzaam was. De derde een Spanjaard. Zij werden direct geschorst.

Maar, zo sprak FIG-voorzitter Grandi, aan de uitslag was niets meer te doen. Beslissingen van de jury kunnen niet worden teruggedraaid.

Het ambulante hof van beroep van de sport, het CAS, zou zich over de Koreaanse zaak buigen, maar het dossier was begin deze week nog niet ingediend. Yang had meer hoop dat hij zijn goud zou krijgen door het pleidooi van zijn land en van de Verenigde Staten om aan hem een tweede gouden medaille uit te reiken.

Sinds Salt Lake City, de Winterspelen van 2002 waar het Canadese paar Salé en Pelletier in de jurysport kunstrijden na een week van volkswoede een tweede gouden medaille ontving, lijkt die mogelijkheid te bestaan. Het IOC kan op die manier ingrijpen. De vraag is of dat ook zal gebeuren. De precedentwerking is enorm.

Paul Hamm werd voorgelegd of hij niet gewoon zijn goud moest afgeven aan Yang. De Amerikaan vertikte het. In 2001 deed de Russin Karavajeva het wel voor haar landgenote Dogonadze. Zij schonk haar wereldtitel trampoline aan de correcte winnaar.

Zo gaat het toernooi van Athene de boeken in als dat van het fiasco-Hamm. Of, zo men wil, het Tampakos-bedrog. Het turnen kon de laatste jaren zulke affaires vermijden. Het creëren van uitgangswaarden en het scoren via aftrek leek het beste systeem.

Maar ook in dat net zitten mazen. Kenners van de turnwereld bepleiten daarom een snelle invoering van video-ondersteunde jurering.

Meer over