Turnsters met halfvol glas naar Londen

De schouders eronder, spraken turnsters en begeleiders af op het moment dat de ene tegenslag op de andere volgde. Zaterdag reist hoofdcoach Gerben Wiersma met een gehavende nationale ploeg vanuit het Franse Arques naar Londen.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Op het olympisch kwalificatietoernooi in de North Greenwich Arena is het doel klip en klaar: vier van de acht deelnemende landen plaatsen zich voor de Spelen.

Een week of vijf geleden, toen de deelname van Céline van Gerner al hoogst onzeker was en nadat Yvette Moshage met een knieblessure was weggevallen, belegde Wiersma een gesprek.

'Met de resterende turnsters en de coaches zijn we bij elkaar gaan zitten om de teleurstelling met elkaar te delen. Dat was best een emotioneel moment, maar we hebben het afgesloten met de belofte de schouders eronder te zetten.'

'Het glas is halfvol of halfleeg, daar kun je voor kiezen. Onze kansen zijn kleiner, maar pas op 11 januari weten we of het gelukt is', meldt Wiersma vanuit het nabij Calais gelegen Arques waar de ploeg al sinds 21 december verblijft.

Van Gerner, Joy Goedkoop, Tess Moonen, Melissa Scherpenisse en uiteindelijk ook Sanne Wevers waren de laatste afvallers van de 14 met wie het traject naar het zogenoemde testevent in november begon.

De eerste twee met blessures, Moonen en Scherpenisse waren niet fit genoeg terwijl de inbreng van Wevers te beperkt werd geacht.

Wiersma: 'In overleg is besloten dat Sanne niet meegaat. Ze heeft eerder blessures gehad aan schouder en enkel en richt zich voorlopig op balk. Omdat ze nu niet inzetbaar is op andere toestellen zou haar bijdrage aan het teamresultaat te beperkt zijn.'

De puzzel welke zes van de zeven turnsters woensdag in actie komen, wordt pas maandag na de podiumtraining opgelost. 'Een spannende klus', weet Wiersma, 'waarbij de verwachte stabiliteit van met name de minder ervaren turnsters vooral op trainingen is gebaseerd.'

Het is passen en meten; per toestel komen vijf van de zes turnsters in actie, met één schrapresultaat.

Marlies Rijken, Wyomi Masela en Lieke Wevers zijn normaal gesproken volgende week van de partij, van het viertal Lisa Top, Noël van Klaveren, Ayla Wilbrink en Dianne Teunisse valt er dan één af.

Wiersma laat zich niet vangen op een gewenste score. In een oefeninterland tegen Frankrijk 2 weken geleden kwam de ploeg tot een vergelijkbaar resultaat als bij de WK in Tokio.

'Maar turnen is een subjectieve sport, vergelijken heeft geen zin. We weten alleen dat we in Tokio meetellende fouten hadden op brug en balk. Dat moeten we in Londen zien te voorkomen.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over