Reportageturnen

Turnster Sanne Wevers gaat niet op sponsors zitten wachten, maar gaat liever op tour om ze te werven

In haar jacht op sponsors houdt turnster Sanne Wevers presentaties over haar olympische titel op de balk. Vanaf de balk waarop ze in Rio in 2016 goud won.

Sanne Wevers geeft een lezing voor een groep zakenmensen en werknemers van het Japanse Fujitsu op haar olympische balk. Na afloop blijft het turntoestel steken in een putje.  Beeld Jiri Buller
Sanne Wevers geeft een lezing voor een groep zakenmensen en werknemers van het Japanse Fujitsu op haar olympische balk. Na afloop blijft het turntoestel steken in een putje.Beeld Jiri Buller

Stilzitten, achteroverleunen en maar wachten tot de sponsors aankloppen was de tactiek die olympisch turnkampioen Sanne Wevers het voorbije anderhalf jaar weinig tot niets bracht. Zij kwam er aan de hand van haar nieuwe manager Dennis van der Laan achter dat zij actief op jacht moest om haar populariteit te verzilveren.

En dus verscheen de 26-jarige balkspecialiste op een doordeweekse middag bij een personeelsbijeenkomst van Fujitsu, een groot Japans computerbedrijf te Maarssen. De Glazen Ruimte, waar de commerciële afdeling bijeenkwam voor een peptalk en jaarstrategie, bood plaats aan zo’n tachtig werknemers die, als toetje, vanaf de balk, de originele van Rio 2016, door Wevers werden toegesproken.

Wevers deed voor de tweede keer haar ingestudeerde presentatie, zonder één wiebel op de 10 centimeter brede balk. Wevers is de pirouettekoningin van de turnwereld. Haar verhaal over het sportleven van een meisje uit Twents dat op haar 9de eigenlijk uit de selectie werd gezet maar nog een jaartje mocht ‘doorklooien’, was doorspekt met kwinkslagen, weetjes en details.

Wie gedacht dat de turnster een ‘demo’ zou doen, een dikke minuut over de balk daveren, met een losse salto, had het mis. Dit was hier niet de bedoeling. Daar was de zaal ook te laag voor. Wevers kon bij wat inleidende passen op de balk zelfs even steun zoeken met de hand tegen het plafond.

Olympisch kampioen Sanne Wevers geeft een proeve van bekwaamheid op de balk als onderdeel van haar lezing. Beeld Jiri Buller
Olympisch kampioen Sanne Wevers geeft een proeve van bekwaamheid op de balk als onderdeel van haar lezing.Beeld Jiri Buller

Een zwak voor Sanne

Toch wist Wevers haar publiek in te palmen. De directeur Bart de Reus van Fujitsu Nederland bestudeerde tijdens de presentatie zijn verkoopmedewerkers. Hij wilde weten hoe ‘Sanne’ – achternaam overbodig – zou aanslaan bij zijn personeel. Hij heeft een zwak voor de turnster sinds hij haar in de winter in Noordwijk zag optreden.

Sindsdien liep De Reus, die leiding geeft aan 700 IT-medewerkers met het plan rond om Wevers te ondersteunen. Financieel kan Fujitsu dat aan. Maar De Reus had bevestiging nodig. Iemand sponsoren, alleen omdat de directeur dat zo leuk vindt, is niet zijn stijl, zei hij woensdag. Het bedrijf moet haar in de armen sluiten, meende De Reus, die oprecht verwonderd is dat Wevers, sportvrouw van 2016, nooit door een ander groot bedrijf is omarmd. ‘Onbegrijpelijk’, sprak de directeur.

Wevers, gesteund door kledingfabrikant Craft, vitamineleverancier Plantina en toestelfabrikant Janssen & Fritsen, wees bij haar presentatie slim op haar groeiende populariteit in Japan. Een Japanse tv-zender volgt haar en haar tweelingzus Lieke in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio.

Naar Tokio

Tijdens haar presentatie vertelt Wevers met stalen gezicht over het veelbelovende uitzicht in het olympisch dorp van Tokio in 2020. Over twee jaar ziet zij het kantoor van Fujitsu op 4,5 kilometer liggen, zo paaide ze haar publiek. De door manager Van der Laan bedachte link met het Japanse moederbedrijf zal Wevers een aardig contract opleveren. Dat stond wel vast na een middag, waarin de turnster vertelde dat ze altijd had geloofd dat ze olympisch kampioen kon worden. Ook al dacht de rest van de wereld slechts aan zilver achter de Amerikaanse wereldkampioen Simone Biles.

Wevers: ‘De wereld was in shock toen ik won. Maar wij zelf waren dat niet. Er is uitgekomen wat ik zeker zevenhonderd keer had gevisualiseerd. Van warming-up tot volkslied.’

De olympische balk van Rio had Wevers meegebracht naar Maarssen. Het is een cadeau van Janssen & Fritsen, de Nederlandse fabrikant van hoogwaardige turntoestellen. Zelf kan ze het zware stuk niet meesjouwen. Daar heeft ze de stichting Sports for Children voor die in Helmond, bij de fabriek van J & F, afgedankte toestellen opknapt en verscheept naar twintig landen. Er werd al 2.100 m3 materiaal naar het buitenland geëxporteerd. Honderdduizend kinderen maken daar gebruik van.

De Reus benadrukte woensdag dat zijn bedrijf Sanne Wevers een bedrag zou betalen voor haar optreden, maar dat Sports for Children zou meedelen in de gunsten van Fujitsu. Wevers is ambassadeur van het goede doel, net als Epke Zonderland, de andere Nederlander met olympisch turngoud.

Epke vormde een apart hoofdstuk in de voordracht van Sanne Wevers. Zijn goud van Londen 2012 inspireerde haar, om na twee gemiste Spelen, nog eens vier jaar door te zetten, om in Rio voor het hoogste te gaan. Dat lukte. De hele zaal in Maarssen wist: die Wevers heeft een goed verhaal

Sanne Wevers met Fujitsu-directeur Bas de Reus. Beeld Jiri Buller
Sanne Wevers met Fujitsu-directeur Bas de Reus.Beeld Jiri Buller
Meer over