Turnster Biles behaalt derde wereldtitel

Door haar ongeëvenaarde sprongkracht lijkt alles zich bij de Amerikaanse turnster Simone Biles verticaal af te spelen. Vlekkeloos was het donderdag niet, maar de jury vergaf haar de foutjes.

John Volkers
Simone Biles donderdag tijdens haar oefening op de evenwichtsbalk. Beeld AFP
Simone Biles donderdag tijdens haar oefening op de evenwichtsbalk.Beeld AFP

Het fenomeen leek minder fenomenaal dan andere dagen. Het was maar schijn, aldus de royaal scores uitdelende jury in Schotland. Simone Biles, het 18-jarige springwonder uit de Verenigde Staten, haalde donderdag haar derde achtereenvolgende turnwereldtitel op de meerkamp.

In één magistrale spurt ging ze via de tussenstations Antwerpen (WK 2013) en Nanning (WK 2014) de zelfverklaarde turngodin Svetlana Khorkina voorbij. De Russin, befaamd om haar uit het Bolshoi gekopieerde stervende zwaan-kür, werd ook drie keer wereldkampioen allround, maar zij moest tussen 1997 en 2003 eenmaal passen: in 1999 in Tianjin.

Biles is 20 centimeter kleiner dan Khorkina: 1,45 om 1,65 meter. Het ene is superkort, het andere is extreem lang voor een turnster waar de lengte van het lichaam al snel in de weg zit bij brug ongelijk of een balkoefening. Het is de botsing tussen de Russische school van elegantie en de Amerikaanse aanpak van aerobicachtige gymnastiek.

Niet vlekkeloos

Biles, schoolvoorbeeld van die Amerikaanse stijl, buit die kordate gestalte uit met haar ongeëvenaarde sprongkracht. Alles lijkt zich bij haar verticaal af te spelen. Soms springt ze zo hoog dat de tv-camera haar mist aan het eind van een vloerserie. Aan voorzichtigheid denkt ze niet. Landen, donderdag op sprong, balk en vloer bepaald niet vlekkeloos, is haar tweede natuur.

Haar trainster, Aimee Boorman, kreeg Simone Arianne Biles als 6-jarig rubberbal onder zich. Het was in Columbus, Ohio. Toen de kleine Biles meer dan een ruwe diamant bleek te zijn, moest er verhuisd worden. De beste Amerikaanse gymnastiekcentra zijn gehuisvest in Texas. Het tweetal traint sinds 2014 in een splinternieuw instituut met de terechte naam World Champions Centre in Conroe.

De jeugd van Biles was niet de eenvoudigste. Omdat ze niet door haar moeder kon worden opgevoed, werd ze met haar zusje Adria geadopteerd door haar grootouders, Ronald en Nellie. Het leven van een turntalent bestaat uit keiharde training: dertig uur per week is een gemiddelde. Biles ging niet naar de middelbare school, maar deed haar opleiding thuis, tussen de vele trainingen door.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wervelwind

Trainster Boorman verklaarde deze week in de Amerikaanse pers nog maar eens dat ze maar één opdracht had gehad: de energie van Biles stroomlijnen. 'Dat in bedwang krijgen, dat kostte tijd', aldus Boorman.

Sinds 2013 bestaat daar geen twijfel meer over. De wervelwind neemt alle juryleden van de wereld voor zich in. In eigen land scoorde ze bij de Visa Cup dit voorjaar een persoonlijk record van 62,299 punten. In de kwalificatie van de landenwedstrijd op de WK van Glasgow kwam ze in de buurt van die score: 61,598.

Wie een topscore van Biles had verwacht in de finale van de WK meerkamp, zat ernaast. De zevenvoudige wereldkampioene ging op weg naar haar achtste titel bijna van de balk. Op de vloer vloog ze na een sprongserie ver van de mat. Het werd allemaal niet streng afgestraft door de jury die dit goddelijke talent aan de borst heeft geklemd.

Reeks oppermachtige turnsters

De wereldtitel kwam met een score van 60,399, iets beter dan in Antwerpen (60,216) en Nanning (60,231). In de turnwereld is er op dit moment verder niemand die de grens van 60 punten (over vier toestellen) voorbij kan vliegen. Daar is er maar één van: Simone Biles uit Texas.

Ze zal volgend jaar, bij de Olympische Spelen van Rio, in de recente reeks van oppermachtige Amerikaanse turnsters stappen. Na Carly Patterson (2004), Nastia Liukin (2008) en Gabrielle Douglas (2012) is de loper nu uitgerold voor Simone Biles. De gokkantoren zullen geen cent uitkeren op die weddenschap.

Meer over