REPORTAGE

Tunster Sanne Wevers is na olympisch succes geen spat veranderd

Ze was in Rio de eerste Nederlandse turnster die op een individueel onderdeel een gouden plak won, maar Sanne Wevers (25) is er geen spat door veranderd. Ze turnt ook shows, maar het grote doel is Tokio 2020.

Sanne Wevers vrijdag op de balk bij een testwedstrijd in Beekbergen.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

Het naolympische leven van turnster Sanne Wevers gaat nog altijd van handtekening naar selfie. Bij een testwedstrijd in de somber stemmende catacomben van het KNGU-bondskantoor is het voor de gelegenheid eens wat rustiger. Er zijn deze middag vijftien toeschouwers. Eén jeugdige fan komt naar de olympische balkkampioene toe met een paarse sporttas. Of ze daar die vurig gewenste handtekening wil plaatsen?

Bij Sanne Wevers is zo'n vraag er nooit een te veel. 'Ik vind het nog altijd een eer', zegt ze over alle spontane en contractuele plichtplegingen die haar sinds die gouden maandag in augustus 2016 ten deel vallen. Ze is niet veranderd. Ze komt de verslaggever een hand geven. Ze bedankt hem later voor het gesprek.

Historisch succes

Want dat heeft ze, in de uren voor de olympische balkfinale van Rio, beloofd aan haar tweelingzus Lieke, ook een turnster van wereldklasse. Ze zou niet veranderen, welke klassering haar in het HSBC Arena op het Parque Olimpico ook ten deel zou vallen. Het werd goud. Het eerste olympische turngoud voor een individuele Nederlandse turnster.

Het historische succes, met alle daaraan gekoppelde eerbetuiging, heeft Sanne Wevers inderdaad geen spat doen veranderen. De wereld om haar heen is wel veranderd. Velen willen iets van Sanne Wevers, 25-jarige 'turnprofessional' uit Heerenveen. Wat tegenvalt is de interesse van sponsors. Ze heeft er een, vitaminegigant Plantina, maar die had ze al, vóór de Spelen.

Erna kwam niets commercieels. Ze is, met zus Lieke, van management veranderd, van eenpitter Johan Boesjes naar Bob van Oosterhout (TripleDouble). Die stap heeft op de bankrekening vooralsnog niets bijgedragen. 'Een paar sponsors erbij zou het leven wel gemakkelijker maken', zegt ze in Beekbergen. Nu is ze nog meer de jonge vrouw met een schnabbel.

Sanne Wevers op de balk tijdens de kwalificatie voor het EK turnen in Roemenië.Beeld ANP

'Blijven staan'

Wevers trad op in vele turnshows, in Den Bosch, Leek en Amsterdam. Negenduizend mensen kwamen eind december naar AfasLive, het vroegere Ziggodome. Ze was op dezelfde locatie in actie als balkdame bij een concert van Guus Meeuwis. De Brabantse zanger zong 'Groot Zijn'. De kleine sportvrouw trachtte zijn vocale ritme aan te houden met de bewegingen op de 10 centimeter brede balk. Ze deed een aantal congressen, van bedrijven, waarbij de dagvoorzitter net voor de lunch de anderhalve minuut op balk van een olympische kampioene aankondigde.

Trots zegt ze dat ze bij alle shows, hoe groot de afleiding soms ook was, is 'blijven staan'. Ze ging nooit ongewild van de balk af. Als bewijs dat zij zich onder alle omstandigheden kan concentreren. 'Toch zijn het twee verschillende dingen. Qua beleving. Bij die shows voel je je artiest. Ook spannend. Maar na de terugkeer in de zaal in januari was ik weer de sportvrouw die ik altijd ben geweest.' Zij is in voorbereiding op de EK van eind april in Roemenië.

Sanne Wevers in actie op de balk tijdens het Turngala in het Sportcentrum van Leek.Beeld ANP

Tegenslagen

Sanne Wevers is het prototype van de olympisch kampioene die vele tegenslagen te boven komt. De weg naar succes was geplaveid met tegenvallers, blessures en pesterijen. Het eeuwige doorzetten, aan de hand van haar vader en coach Vincent, werd alom als een bijzonder verhaal aangemerkt. Het leverde haar de hoogste positie op in de ranglijst 'inspirerende vrouwen' van een veelgelezen magazine: de Viva-400.

Wevers werd het sympathieke gezicht van het Nederlandse turnen. Ze nam de rol van Epke Zonderland, de olympische rekstokkampioen van 2012, zonder mankeren over. Ze won vele sportprijzen, die van Sportvrouw van het Jaar 2016 in het land en de regio Oost. Er was nog ophef dat zij in haar eigen (voormalige) woonplaats Oldenzaal niet tot sportvrouw van 2016 gekozen kon worden. Ze was immers verhuisd naar Heerenveen. De reglementen schreven voor dat ze daarmee hors concours was.

Sanne Wevers met de prijs voor Sportvrouw van het Jaar in 2016.Beeld ANP

Delftsblauw

Sanne en Lieke, samen een gedeponeerd merk, werden wel uitgeroepen tot sportambassadeurs van de Twentse stad. TV-commentator Hans van Zetten werd erbij gehaald, om het tweetal op het schild te heffen. Om het helemaal goed te maken kreeg Sanne Wevers in Oldenzaal een rotonde naar zich vernoemd: de Sanne Wevers Rotonde, in de Thorbeckestraat. 'En er is een boom naar me vernoemd. Nee, niet midden op de rotonde. Maar in een park met meer bomen die de naam van een Oldenzaler hebben gekregen. Ik vind het leuk.'

Ze turnt in Beekbergen haar nog altijd sterke balkoefening, met vele pirouettes, in een zelf ontworpen pakje van GK. Er is delftsblauw in verwerkt. Het is een van die vele leuke opdrachten die ze na de Spelen heeft mogen vervullen.

Tussen al die afleiding door nam ze rond de jaarwisseling nog een groot besluit. 'Ja, ik ga door tot Tokio', zegt ze over haar plannen tot en met het olympische jaar 2020. Het komt er vol overtuiging uit.

Meer over