NieuwsDopingcontroles

Tuchtzaak tegen topsprinter Coleman afgeblazen wegens vormfout

De Amerikaanse topsprinter Christian Coleman ontloopt een schorsing van een tot twee jaar wegens het missen van drie dopingcontroles. De tuchtzaak tegen hem is afgeblazen vanwege een vormfout. Coleman geldt als de kroonprins van de sprint. Hij heeft de afgelopen drie jaar de snelste tijden gelopen op de 100 meter.

Christian Coleman Beeld Soccrates
Christian ColemanBeeld Soccrates

Coleman miste binnen een jaar drie onaangekondigde dopingcontroles. Hij was op 6 juni 2018 en 16 januari en 26 april van dit jaar niet op het adres dat hij had opgegeven aan de antidopinginstanties. Dat was voor het Amerikaanse antidopingbureau Usada reden om een schorsingsprocedure tegen de sprinter te beginnen. Het missen van drie tests geldt als een overtreding van het antidopingreglement.

De 23-jarige sprinter beriep zich met succes op een clausule in de testprocedures van het mondiale antidopingagentschap Wada. Die schrijft voor dat de datum van de overtreding niet wordt aangehouden, maar de eerste dag van het kwartaal waarin die overtreding wordt begaan: de gemiste test van 6 juni 2018 werd in juridische zin op 1 april 2018 gemist. Dat is meer dan twaalf maanden voor de derde gemiste test, op 26 april 2019. Usada concludeerde daarop na overleg met het Wada dat Coleman geen strafbaar feit heeft begaan.

Deze regel wordt in een nieuwe versie van de antidopingcode herschreven om juridische haarkloverij te voorkomen. Die nieuwe versie wordt in 2021 van kracht.

Coleman is van plan om bij de WK atletiek in Doha, eind deze maand, uit te komen op de 100 en 200 meter. Twee jaar geleden eindigde hij bij zijn eerste WK atletiek als tweede op de 100 meter, achter winnaar Justin Gatlin. Hij is de afgelopen twee jaar volgens Usada twintig maal getest op verboden middelen zonder dat een overtreding is vastgesteld.

Christian Coleman, de nieuwe kroonprins van de sprint
Wie is de man die geldt als de potentiële opvolger van sprintlegende Usain Bolt. Verslaggever Just Fontein zag hem het wereldrecord op de 60 meter verbreken en schreef toen dit profiel. Coleman was dankzij zijn prestaties ook de gedoodverfde favoriet voor de wereldtitel en olympisch goud, totdat vorige week bekend werd dat hij drie dopingcontroles had gemist. Door een vormfout ontloopt hij nu een schorsing.

Meer over