Tsonga aimabele winnaar van flets ABN-toernooi

De Franse tennisser Jo-Wilfried Tsonga is de 44e winnaar van het ABN AMRO World Tennis Tournament. In een uitverkocht Ahoy versloeg de nummer veertien van de wereld zondag David Goffin in een spannende partij.

Jo-Wilfried Tsonga na zijn overwinning in Rotterdam. Beeld reuters
Jo-Wilfried Tsonga na zijn overwinning in Rotterdam.Beeld reuters

Natuurlijk is Jo-Wilfried Tsonga een mooie naam op de eregalerij van kampioenen van het ABN Amro World Tennis Tournament. De 31-jarige Fransman had zes jaar moeten wachten op een herkansing in Ahoy. Zondag versloeg hij in drie sets (4-6, 6-4, 6-1) David Goffin, die als eerste Belg de toptien betreedt. De atletische Tsonga heeft als remake van bokser Muhammed Ali de gunfactor, toch was hij de aimabele winnaar van een flets toernooi.

Afzeggingen

Het is voor toernooidirecteur Richard Krajicek om gek van te worden. Vorig jaar meldde Roger Federer zich af met een knieblessure, nu werd het ATP-toernooi in Rotterdam onthoofd door de absentie van de beoogde publiekstrekkers Rafael Nadal en Stan Wawrinka. In tegenstelling tot in 2016 kende het toernooi in de 500-categorie nu een sterk deelnemersveld. Maar Tsonga-Goffin was geen finale die lang in de herinnering zal voortleven.

Goffin stond na tien partijen in twaalf dagen met een lege tank in zijn tweede finale op rij. De lichtvoetige baseliner had zaterdag in de halve finales geen kind gehad aan de Franse qualifier Pierre-Hugues Herbert. Na een valse start strafte Tsonga de kwetsbare tweede opslag van Goffin steeds vaker af met zijn zwiepende forehand. In 2016 struikelde Gaël Monfils in Rotterdam in de finale, Tsonga zette met zijn titel een Franse traditie voort.

Hij behoort tot de vaste cliëntèle in Rotterdam, maar sinds zijn finale bij de Australian Open in 2008 is de grote doorbraak voor Tsonga uitgebleven. Te vaak was hij de vriendelijke reus, die een killersmentaliteit ontbeerde. Tsonga zakte vorig jaar zelfs uit de toptien, maar staat na zijn dertiende toernooizege weer op de drempel.

Goffin boekte ondanks zijn nederlaag tegen Tsonga een primeur in Rotterdam, waar hij tot dit jaar louter nederlagen incasseerde. De vernederende 6-0, 6-0 tegen de inmiddels gestopte Fin Jarkko Nieminen in 2013 is nog altijd een kras op zijn ziel.

Met zijn 'zachte handen', zoals tennissers dat noemen, kan Goffin geweldig sturen in de rally, maar zijn geringe lengte (1,80 meter) is soms een handicap. Als het op pure kracht aankomt, moet de frêle Goffin passen, zoals zondag toen Tsonga zijn spierballen liet rollen. Zo werd de derde set een anticlimax, symbolisch voor een toernooi zonder gedenkwaardige partijen.

Bioscooppubliek

Krajicek gokte bij de 44ste editie van het WTT op jonge talenten als Alexander Zverev en Dominic Thiem, maar de jeugd sneeuwde onder in Rotterdam. Met Goffin (11) en Tsonga (14), die zaterdag de als vierde geplaatste Tomás Berdych overklaste in de halve finales, had het toernooi bovendien geen speler uit de toptien in de finale. Voor een gezellig dagje uit in Ahoy maakte het geen verschil.

Geen enkel tennistoernooi heeft zo'n droomwereld voor het publiek gecreëerd als het WTT in Ahoy. Tennis Plaza en het vip-dorp voor de unithouders met zijn toprestaurants zijn als Neverland in Peter Pan, je waant je een kind in een eindeloze speeltuin. In marketingjargon spreken de directies van Ahoy en hoofdsponsor ABN Amro over 'totaalbeleving', maar de sport lijkt bijna ondergeschikt.

Trots gaf Ahoy-directeur Jolanda Jansen een rondleiding voor de organisatoren van het toernooi in Tokio. Met een klassieke buiging erkende de gasten de superieure 'hospitality' in de Rotterdamse sporttempel. Al die klanten in Ahoy zijn onmisbaar om het WTT te financieren, maar ze leggen ook een deken over het toernooi. Nergens zijn de toeschouwers zo apathisch als in Rotterdam.

Robin Haase was na zijn nederlaag tegen Goffin te beleefd om het Nederlandse bioscooppubliek te veroordelen, maar voegde er fijntjes aan toe dat de 'fans het verschil hadden kunnen maken'. Grigor Dimitrov werd bij zijn thuiswedstrijd in Sofia gedragen door fanatieke fans, die bij elke partij de ambiance van een Davis Cupduel opriepen. Het past niet in de Hollandse cultuur, constateerde Haase.

De dubbelaars Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof verzorgden ondanks hun nederlaag in de finale tegen het koppel Dodig/Granollers een hartverwarmend voorprogramma.

Toch krijg je in Ahoy te vaak het gevoel dat de bezoekers het tennis als een noodzakelijk kwaad zien. Even een setje kijken en dan weer snel aan de witte wijn; het is te verleidelijk als de grote namen ontbreken. De finale was op voorhand uitverkocht omdat Nadal op het affiche stond. Haal Federer en het loopt storm in Ahoy.

Magie

Het wordt tijd dat de magie terugkeert bij het WTT, maar in de categorie 500 is de keuze voor directeur Krajicek beperkt. Ruilen met de Masters 1.000 in Parijs in oktober, waar alle topspelers verplicht moeten verschijnen, is geen optie. Ahoy zou moeiteloos een 1.000-toernooi kunnen organiseren, maar nieuwe licenties worden niet vergeven.

En dus moet Krajicek naarstig lobbyen om tenminste een lid uit de 'Big Four' met Federer, Nadal, Murray en Djokovic te verleiden tot een bezoek aan Ahoy. Volgend jaar zal de kampioen van 1995 en '97 alles uit de kast halen om de buzz weer door Ahoy te laten zingen. Al is dromen van een finale Federer-Nadal in 2018 niet realistisch.

Verder lezen

Detectives speuren tribune Ahoy af op zoek naar gokkers
De strijd tegen matchfixing in het tennis wordt aangescherpt. Spelersvakbond ATP stuurt controleurs naar toernooien, in Rotterdam worden verdachte personen geweerd. Toch komen valsspelers ermee weg. (+)

Vader en zoon wagen zich gelijktijdig in het profcircuit
Ze wagen zich gelijktijdig in het profcircuit: Richard Krajicek (45) als coach van toptennisser Milos Raonic, zijn zoon Alec Deckers (16) als veelbelovend talent. (+)

Meer over