Tribunes lopen vol: laatste jaren juist meer bezoekers in Thialf

De angstvallig lege tribunes van Thialf, de verontrustende aanblik van de eerste dag van de WK afstanden in Heerenveen, bleken vrijdag aanzienlijk beter gevuld. 'Maar de waarneming dat Thialf altijd uitverkocht moet zijn, berust op een mythe. Dat is nooit zo geweest. Het is een fabeltje', zegt Dennis Schomaker, de marketingman van de schaatsbond KNSB.

John Volkers
Thialf tijdens het NK allround in december vorig jaar. Beeld anp
Thialf tijdens het NK allround in december vorig jaar.Beeld anp

Hij noemt het stadionbezoek deze winter 'grillig'. Er zijn veertien grote schaatsdagen dit seizoen in Thialf, van de NK afstanden eind oktober tot de WK afstanden die zondag eindigen. De zevende dag was uitverkocht. Het was de eerste dag van de NK allround, net na Kerstmis. Zaterdag, de derde dag van de wereldtitelstrijd afstanden, is ook uitverkocht.

Schomaker: 'De NK allround was heel goed. We hadden 10 duizend en 8.500 toeschouwers. Waar heb je dat in Nederland, een nationaal kampioenschap dat uitverkoopt?' De maximale capaciteit van Thialf is 10.700 plaatsen. De wereldbekers, er waren er twee deze winter, kosten geld en leven van de plussen die een WK scoort.

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn de bezoekerscijfers bij het schaatsen de laatste jaren telkens hoger. Schomaker zegt dat 2013-2014, het olympische jaar, een nieuwe topscore verzorgde. Het kwam door de veertigduizend toeschouwers die naar de NK allround en NK sprint op het gelegenheidsijs van het Olympisch Stadion te Amsterdam kwamen. Het evenement afficheerde zich als 'De Coolste Baan van Nederland'.

De KNSB wil de organisatie van de Coolste Baan, het sportmarketingbureau House of Sports, in de arm nemen voor toekomstige toernooien. Schomaker: 'Topevenementen organiseren is geen kerntaak van een sportbond. Wij zijn begonnen dat uit te besteden.'

De eerstvolgende WK of EK in Nederland zullen volgens Schomaker niet per definitie in het vernieuwde Thialf plaats vinden. De KNSB wil House of Sports de kans geven in de olympische winter 2017-2018 een groot buitentoernooi te organiseren. Dat zal in Amsterdam worden. De komende twee jaar krijgt Nederland geen grote toernooien. Wel is een World Cup voorzien in de komende winter, in een in de steigers staand, deels gestript Thialf.

undefined

Meer over