Triatlete Van Vlerken verpulvert wereldrecord

Yvonne van Vlerken heeft zondag het wereldrecord op de ironman verpulverd. De 29-jarige triatlete won de wedstrijd over 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen in het Duitse Roth in 8 uur, 45 minuten en 48 seconden....

ANP

Van Vlerken won vorig jaar ook al de ironman van Roth, die bekendstaat om zijn snelle parkoers. Ze dook toen volkomen onverwacht onder de negen uur. De wereldkampioene duatlon lange afstand nam zich meteen na die wedstrijd voor een jaar later terug te keren en het wereldrecord aan te vallen.

Volgens schema
De race verliep volgens schema, ook al regende het gestaag. Na het zwemmen, haar zwakste onderdeel, begon ze aan de gebruikelijke inhaalrace op de fiets. Op haar nieuwe racemodel, met kleinere wielen, rukte ze op naar de vierde plaats. Ze begon het hardlopen met ruim 8 minuten achterstand op de Australische Belinda Granger, maar na 14 kilometer passeerde de triatlete uit Krimpen aan de Lek haar al. Vervolgens schudde ze haar laatste concurrente af, de Hongaarse Erika Csomor. Csomor arriveerde als tweede in 8.47.05 en bleef dus ook onder het oude wereldrecord.

‘Het was verdomde zwaar met dit weer’, zei de overgelukkige winnares. ‘Ik ben helemaal kapot. Als het droog was gebleven, dan had een tijd van 8 uur 40 erin gezeten.’ De fragiele triatlete, lengte 1,64 meter, kondigde meteen aan dat ze volgend jaar in Roth opnieuw een recordpoging zal ondernemen.

Almere
Voor het zover is, wil Van Vlerken nog op Nederlandse bodem gloriëren. Ze heeft haar zinnen gezet op de wereldtitel lange afstand in augustus in Almere. De afstanden bedragen dan 4 kilometer zwemmen, 120 kilometer fietsen en 30 kilometer hardlopen. Na Almere reist ze af naar Hawaii. Op dat eiland, bakermat van de triatlon, wil ze wereldkampioene op de ironman worden.

Bij de mannen ging de zege naar de Fransman Patrick Vernay. Hij kwam binnen na 8.09.34, ruim boven het wereldrecord van de Belg Luc van Lierde, die in 1997 in Roth de ironman aflegde in 7.50.27.

Meer over