Triatlete Van Vlerken schrijft geschiedenis op Hawaï

Triatlete Yvonne van Vlerken heeft Nederlandse historie geschreven op Hawaii. Ze finishte zaterdag bij haar debuut in de ‘moeder aller triatlons’ als tweede....

ANP

De wereldrecordhoudster op de langste afstand arriveerde na 9 uur, 21 minuten en 20 seconden in de wedstrijd, die geldt als het wereldkampioenschap ironman. Het was zestien jaar geleden dat Nederland voor het laatst een podiumplaats op Hawaii haalde. Toen werd Thea Sybesma derde.

Van Vlerken moest in de zware wedstrijd op het eiland in de Stille Oceaan alleen Chrissie Wellington voor zich dulden. De Britse prolongeerde haar titel ondanks een lekke band, waardoor ze tien minuten verloor. Wellington won de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen in 9.06.23.

Van Vlerken moest van ver komen zaterdag op het warme en winderige eiland. Ze lag na het zwemmen al twaalf minuten achter Wellington, die in augustus in Almere ook al met overmacht de wereldtitel veroverde op de lange afstand (4 km zwemmen - 120 km fietsen - 30 km lopen).

Op de fiets maakte de triatlete uit Krimpen aan de Lek veel van haar achterstand goed; ze was de snelste van allemaal. In de marathon gaf Van Vlerken wel weer veel tijd prijs op Wellington, maar ze rukte wel op naar de tweede plaats.

Wellington verloor tijdens het fietsen tien minuten door technisch euvel aan haar racefiets. Het kostte haar tijdelijk de koppositie. Eenmaal terug op het zadel haalde ze de Australische Belinda Granger al weer gauw in. Ze begon met vier minuten voorsprong aan de marathon. Die slopende 42,195 kilometer legde Wellington verbazingwekkend snel af in 2 uur 57.

Haar voorsprong op Van Vlerken was aan de meet een kwartier. Toch blijft de Nederlandse de officieuze wereldrecordhoudster op de ironman met haar tijd van 8.45.48, afgelopen zomer in het Duitse Roth gevestigd.

Meer over