NieuwsPhillip Cocu

Trainer Phillip Cocu ontslagen bij Derby County

Het Engelse avontuur van Phillip Cocu is voorbij. Derby County maakte zaterdag het vertrek van de 50-jarige trainer bekend. Na een slechte seizoensstart staan The Rams op de 24ste en laatste laatste plaats van de Championship, de Engelse tweede divisie. Wayne Rooney zal de honneurs waarnemen bij de club die deze week voor een kleine 70 miljoen euro zal worden overgenomen door een Arabisch consortium.

Trainer Phillip Cocu met Derby County-speler Wayne Rooney.Beeld Reuters

De voormalige PSV-trainer wist zestien maanden geleden dat hem een zware taak te wachten stond. Op Pride Park is het al jaren een komen en gaan van managers. Negen stuks in zeven jaar. Alleen Cocu’s directe voorganger deed het naar behoren. Derby County bereikte in 2019 onder Frank Lampard de finale van de play-offs, waarin het verloor van Aston Villa. Lampard vertrok naar Chelsea en nam het grote talent Mason Mount mee.

Voorzitter Mel Morris beloofde Cocu dat hij alle tijd zou krijgen een duurzame ploeg op te bouwen. Cocu kreeg te maken met personele problemen. Zo knalde een auto waar vier van zijn spelers dronken in bleken te hebben gezeten tegen een lantaarnpaal. In de winter kreeg de Nederlander een cadeau, in de persoon van Wayne Rooney. Die wilde lekker voetballen en zich ondertussen onder Cocu’s leiding voorbereiden op het trainerschap.

Cocu verspeelde krediet door een bekerverlies tegen aartsrivaal Nottingham Forest, temeer omdat hij een verzwakt team het veld in had gestuurd. Beste prestatie was een FA Cup-zege bij Premier League-club Crystal Palace. Derby eindigde in de competitie op de tiende plek, maar had het slecht gedaan na de hervatting in juni. Deze dalende lijn werd na de zomer voortgezet. In elf competitiewedstrijden behaalde de club slechts zes punten.

Het vermoeden bestaat dat de aanstaand eigenaar sjeik Khaled, neef van Manchester City’s suikeroom sjeik Mansour, grote plannen heeft waar geen plaats is voor Cocu en zijn twee Nederlandse assistenten, Chris van der Weerden en Twan Scheepers. De 35-jarige routinier Rooney verklaarde het spijtig te vinden dat de manager met wie hij goed heeft samengewerkt moet vertrekken. Steve McClaren wordt genoemd als nieuwe manager.

Bij zijn vertrek ging Cocu, die geld heeft geschonken aan plaatselijke projecten, akkoord met een vergoeding die een stuk lager is dan de vier miljoen pond waar hij recht op had. ‘Zijn tijd zal waarschijnlijk het best worden herinnerd,’ zo blikte voetbalverslaggever Steve Nicholson terug in The Derby Telegraph, ‘aan de kalme, waardige en stijlvolle manier waarop hij in moeilijke omstandigheden heeft gehandeld.’

Meer over