Trainen met Dafne

Het had wel iets van een show. Met bodyguards, fotografen en een presentator. Dafne Schippers gaf zaterdagmiddag training aan 200 kinderen bij haar oude club in Utrecht. 'Deze sport heeft zijn helden nodig.'

Dafne met haar neefje. Beeld null
Dafne met haar neefje.

De bewaker van de glazen deur heeft moeite niet voortdurend te glimlachen. Voor hem drommen tientallen kinderen samen om een glimp op te kunnen vangen van de snelste vrouw van Europa: Dafne Schippers. Allemaal zijn ze gehuld in een wit T-shirt van Nike met de nieuwe slogan Unlimited You.

De bestuurskamer van de Utrechtse atletiekvereniging Hellas is zaterdagmiddag tijdelijk omgedoopt tot Schipperslounge. De winnares van olympisch zilver op de 200 meter van Rio de Janeiro geeft op sportpark Maarschalkerweerd een hardlooptraining aan liefst tweehonderd kinderen van 8 tot 12 jaar oud. Binnen een dag zat de inschrijving al vol.

Nelson Moude Foko (8), een van de gelukkigen, wacht gespannen met zijn familie op een betonnen blok voor het clubgebouw. Dat Schippers hier ooit is begonnen, heeft zeker meegespeeld in de keuze voor deze vereniging, beaamt Nelsons moeder Rebecca. Sinds november vorig jaar is hij lid van Hellas en in maart werd hij al clubkampioen op de meerkamp.

'Je mag het eigenlijk niet zeggen vandaag, maar stiekem is Usain Bolt zijn idool', zegt ze over haar verlegen zoon. 'Een man, hè. Maar hij vindt Dafne ook geweldig, hoor. Het is bijzonder dat Dafne op dezelfde atletiekbaan heeft gelopen.'

Of Nelson Schippers al aan denkt te kunnen? Even aarzelt hij, maar hij knikt dan met een flinke grijns. Bravoure kan het ventje niet ontzegd worden.

Dan verschijnt Schippers (24), in een felroze shirt. Onder begeleiding van een drietal bodyguards loopt ze naar de baan. De kinderen hebben zich inmiddels toch maar strategischer opgesteld, aan het podium, op aanraden van de glazendeurcipier. Daar stelt Pepijn Gunneweg, presentator van kinderprogramma De BZT Show, een handvol prangende vragen.

Dafne Schippers, omringd door jonge atleten. Beeld null
Dafne Schippers, omringd door jonge atleten.

Op haar 9de begon Schippers met atletiek. 'Eerst zat ik op tennis, maar daar was ik heel slecht in', vertelt ze. Tijdens een sponsorloop werd haar 'natuurlijke loop' opgemerkt. Haar grote idool was meerkampster Karin Ruckstuhl. En haar gouden tip aan de kinderen? 'Het allerbelangrijkste is plezier. Dan gaat het als vanzelf. Doe iets wat je echt leuk vindt, ook al is het geen atletiek.'

Na het vragenrondje is het tijd voor de training. In groepen doen de kinderen loop-, rek- en strekoefeningen en zelfs een paar push-ups. De ouders van Schippers, Ernst en Karin, stralen langs de boarding. Al die jongens en meisjes zijn gekomen voor hun dochter. 'Dit is superbijzonder natuurlijk', zegt Karin Schippers. 'Ik blijf me er nog altijd wel over verbazen.'

Haar vader: 'Het zijn er tweehonderd. Maar het hadden er ook makkelijk achthonderd kunnen zijn. Dafne geniet hiervan. Ze houdt echt van kinderen. Ze was ook hard onderweg lerares te worden.'

Warming-up. Beeld null
Warming-up.

Schippers had even de tijd nodig om de waarde in te zien van haar zilveren olympische medaille op de 200 meter, geeft haar vader toe. 'Het duurde wel iets langer dan even', vult Karin aan. 'Al kan ze wel relativeren, hoor.'

Ernst: 'Je moet haar dan niet te kort na een wedstrijd aanspreken. Even de tijd geven. Maar ik weet zeker dat dit haar goed doet. Net als het feest in het Holland Heineken House.'

Karin: 'Het is ook allemaal best overweldigend. Ze moet af en toe wel nee zeggen. Als ze stil bleef staan in Rio, wemelde het in no time van de mensen om haar heen.'

Estafette oefenen. Beeld null
Estafette oefenen.

De populariteit van atletiek in Nederland is sinds de opmars van hun dochter enorm gegroeid. En dat is alleen maar goed. 'Deze sport heeft zijn helden nodig', zegt Karin Schippers. Zo is het ledental bij Hellas inmiddels toegenomen tot 1.500 atleten. De vereniging zou er graag meer toelaten, maar het vinden van genoeg vrijwilligers en goede trainers blijkt niet eenvoudig.

Brecht van Dooren (9) ondervindt de nadelen van die groeiende aanwas. In haar woonplaats Amersfoort geldt bij beide atletiekverenigingen een ledenstop. 'Ik heb zelf ook op atletiek gezeten', zegt haar moeder Ingrid. 'Toen was er bij lange na geen wachtlijst.' Toch blijft Schippers Brechts heldin. 'Ik wil van haar de techniek leren en hoe ik het beste kan starten', zegt ze.

Ter afsluiting doen de kinderen een wedstrijdje op de 200 meter, Schippers' specialiteit. Ook Moude Foko toont zijn talent. In een van de vele heats komt hij als eerste over de streep. Net als de andere winnaars krijgt hij van Schippers een smurfenblauwe estafettestok met daarop haar handtekening.

Zijn vader Bill Moude Foko lacht van oor tot oor. 'Nelson heeft alles gegeven. Ik wilde net een foto maken met Nelson en Dafne samen, maar hij kon niet meer.' Uitgeteld ligt het mannetje op het tartan.

Als alle pupillen de sprint hebben getrokken, klonteren ze samen voor een groepsfoto, met Schippers in het midden. Ze deelt nog wat handtekeningen uit en loopt dan via de andere kant van de atletiekbaan, langs de parkeerplaats terug naar de bestuurskamer.

De winnaars van een wedstrijdje 200 meter estafette krijgen een estafettestok met handtekening. Beeld null
De winnaars van een wedstrijdje 200 meter estafette krijgen een estafettestok met handtekening.

Ze heeft geen fluit nodig om zich de rattenvanger van Hamelen te wanen. Een lang lint van witte shirts, bodyguards, Nike-medewekers en fotografen volgt haar waar ze ook gaat.

De kinderen verzamelen zich weer met hun boekjes, pennen en stiften voor dezelfde bewaker en de glazen deur. Maar als die na een tijdje opengaat, verdwijnt Schippers in een klaarstaande kleine zwarte Volkswagen. Hoe ontspannen het er ook aan toegaat, alles is zaterdagmiddag strak gepland.

Meer over