Tourgevoel

Voor het eerst sinds jaren wordt uw Tourverslaggever gegrepen door het ouderwetse Tourgevoel. Heerlijk is het. Maak meteen een aantekening voor de Tour van volgend jaar: 'Wederom een dagje eerder naar huis gaan en Parijs Parijs laten.'..

Marcel van Lieshout

Zaterdag, thuis in Amsterdam, ben ik plotseling weer jaren jonger. Eenmaal in de Tour dénk ik altijd dat ik alleen bruin brood en melk mis. Eenmaal thuis tijdens de Tour wéét ik dat ik vooral mijn vrouw en Radio Tour de France van de NOS heb gemist.

Dit is het ouderwetse Tourgevoel: - Herman van der Velden en de Amazing Stroopwafels. 'We gaan naar Frankrijk, we komen nooit meer terug.' (onbekend in Frankrijk, zo ook stroopwafels met een kleine s) - De finishmuziek van Radio Tour de France. (staan we zelf altijd, iets achter de finish, te luisteren naar het opgewonden stemgeluid van Tour-speaker Daniel Mangeas, de man die van alle 180 renners onmiddellijk kan vertellen wat hun leeftijd is, palmares, gewicht, lengte, hobbies, wat hun vaders doen, moeders, en erger, dat niet alleen kán vertellen maar ook dóet). - Julien Clerc, Gerard Lenorman, Michel Fugain, Gilbert Becaud, Charles Aznavour, Michel Sardou. Dave! (wij, Tourverslaggevers, ondervinden elke dag weer dat er ook na 1978 muziek is gemaakt in Frankrijk). - Jeroen Wielaert die in een lyrische column een afgelegen boerenwoning in de Auvergne bezingt die we allemaal wel zouden willen kopen (behalve als je in de Tour bent; dan raas je er met 150 kilometer per uur voorbij en mompel je: 'Nou, nou, daar mag wel eens een timmerman langskomen.') - zomer, mooi weer in Frankrijk, Romaanse kerken, lekker eten (wij Tourverslaggevers maken dat allemaal mee, maar het verlangen ernaar vanuit Nederland is allicht leuker) - Jean Nelissen (wij, Tourverslaggevers, krijgen alleen maar tot vervelens toe dezelfde anekdote te horen: dat een Belgische collega opzettelijk fouten 'verstopt' in zijn standaard-naslagwerk opdat daarna kan worden vastgesteld dat Jean in zijn standaard-naslagwerk overschrijft) - radiokomiek-met-leuke-ervaringen-in-Frankrijk. (wij, Tourverslaggevers, horen soms wel eens een komiek op de Franse radio, maar zo goed beheersen we het Frans nu ook weer niet) - Knetemann-jargon als 'snot voor de ogen', 'straattegels uit de weg rijden', 'harken' etc. (wij, Tourverslaggevers, weten dat dat helemaal geen Belgisch wielerjargon is zoals vaak in Nederland wordt gesuggereerd en mogen het ook al niet opschrijven)

Het belangrijkste van al: de stemmen van de NOS-radioreporters ter plaatse. Ik zeg het eerlijk: wij vonden het een nogal saaie Tour. Wij keken elkaar wel eens aan met zo'n blik van: nee hè, niet wéér Amstrong, niet wéér Cipo, ach gut, wéér nul voor de Rabo's.

Nee, dan moet je verslaggevers van radio Tour de France van de NOS horen. Professionals. Mooi enthousiast. Bloedstollend spannend, die Tour. Radio is zondermeer het mooiste medium. Zaterdag slagen Jacques Chapel en Gio Lippens erin mij vochtige handen te bezorgen tijdens de tijdrit van Futuruscope.

Ik benijd u.

Wat heeft u thuis weer een leuke Tour de France beleefd.

Meer over