Tour dubieus voor Ekimov na ongeluk bij trainingsrit

Vjatsjeslav Ekimov heeft bij een trainingsongeluk in Austin een borstbeen en een ruggenwervel gebroken. De Rus fietste met ploegmaat Lance Armstrong een trainingsronde, waarbij het duo werd aangereden door een auto....

Van onze sportredactie

De ervaren Rus (38) moet de komende zes weken een korset dragen. Ekimov ligt nu nog in het ziekenhuis van Austin in Texas. Hij hoopt zo snel mogelijk naar St.- Petersburg te vliegen, waar hij in de buurt van zijn familie kan herstellen.

In de Ronde van Frankrijk verrichtte Ekimov de afgelopen jaren belangrijk werk voor Armstrong, die de Tour zes keer won. ‘Het ziet er niet goed uit’, zei Dirk Demol, een van de ploegleiders van Team Discovery Channel. ‘We hopen dat het herstel sneller gaat dan nu wordt verwacht en dat hij het korset sneller kan afleggen. Anders is de voorbereiding op de Tour onbegonnen werk. Er zit nog een heel, heel klein kansje in. Maar we zijn zeker niet positief gestemd.’

Erik Zabel liet zondag in Rund um den Henninger Turm eindelijk weer eens zien dat hij nog steeds een koers kan winnen. Voor eigen publiek bezorgde de Duitser zijn ploeg T-Mobile de tweede grote zege binnen acht dagen.

Er moet binnenkort worden gepraat over contractverlenging. De zege in de koers, die graag volgend jaar toetreedt tot de Protour, kon daarom op geen beter moment komen. Vorig jaar werd hij vooral vaak net voorbijgereden; dan weer door de Italiaan Petacchi, dan weer door de Spanjaard Freire die Zabel in Verona van de wereldtitel afhield. ‘De tijden dat ik kon vertrouwen op mijn kracht in de laatste honderd meter zijn voorbij’, klonk het zondag realistisch uit de mond van de winnaar.

In Frankfurt had hij na ruim 200 kilometer nog slechts af te rekenen met een groep van ongeveer twintig renners zonder sprinters. De Argentijn Borrajo werd tweede, de Zwitser Markus Zberg derde. Karsten Kroon, vorig jaar winnaar van de Duitse semi-klassieker, sprintte niet meer mee om de ereplaatsen. Hij was lang voorop geweest met een groep, maar deze vlucht hield geen stand.

De Colombiaan Santiago Botero is winnaar geworden van de Ronde van Romandië. Botero won zondag in Lausanne de vijfde en laatste etappe, een tijdrit over twintig kilometer, en nam de leiderstrui over van de Italiaan Damiano Cunego, die tweede werd in de eindstand. De derde plaats was voor de Rabo-Rus Denis Mentsjov.

Meer over