NieuwsWaterpolo

Tot in de puntjes voorbereide waterpolosters spelen Grieken kapot en plaatsen zich voor Spelen

Weken was er op gebroed, het dna van de tegenstander was uitgeplozen. Zaterdagavond pakte het meesterplan, Operatie Griekenland, uit zoals secuur gepland en vurig gewenst. De Nederlandse waterpolosters kwalificeerden zich op het olympisch kwalificatietoernooi OKT van Triëst ten koste van Griekenland voor de Olympische Zomerspelen van Tokio.

De dames van het Nederlandse team zijn doolgelukkig met de winst.  Beeld BSR Agency
De dames van het Nederlandse team zijn doolgelukkig met de winst.Beeld BSR Agency

De overtuigende overwinning van 7-4, onder hoogspanning tot stand gekomen, ontvouwde zich zoals hoofdcoach Arno Havenga en zijn Griekse assistent Evangelos ‘Eva’ Doudesis het al in december op het planbord hadden uitgetekend.

Het was, naast verdedigende strategieën, de bedoeling om de Grieken conditioneel te slopen. Elke tegenaanval volgde in hoog tempo. Tot de helftwissel kon Griekenland, leunend op routiniers, het bijbenen en leidde het zelfs met 4-3. In de twee perioden van acht minuten na rust maakte de Helleense ploeg geen enkele goal meer, redelijk uniek in doelpuntrijk waterpolo. Nederland, fysiek de bovenliggende partij, knalde viermaal raak (2-0 en 2-0).

‘Wij halen vijf speelsters tegelijk eruit en brengen vijf nieuwe in. Ze kunnen allemaal op niveau spelen. Er is bij ons nauwelijks verval in kwaliteit. Dat heeft het verschil gemaakt. De Griekse coach maakt gebruik van een klein clubje. In de tweede helft heeft hij nauwelijks meer gewisseld. Hun coach was nieuw. Hij vertrouwde op de mensen die hij kende’, zo analyseerde bondscoach Havenga zondagochtend het verloop van de halve finale van het OKT.

Schutters uitschakelen

De tactische verkenning had duidelijk gemaakt dat de drie vaste schutters van de Grieken uitgeschakeld dienden te worden. ‘De 4, de 2 en de 11’, in de taal van Havenga. De andere vrouwen mochten vuren op het doel van Debby Willemsz. Hun ballen waren houdbaar.

‘We hebben ons zes weken vastgebeten in de kandidaat-tegenstanders Hongarije en Griekenland. Vooral Eva, mijn assistent, is diep geïnfiltreerd in het dna van die teams. Donderdag, tijdens de poulewedstrijd tussen die landen, werden we bevestigd in wat we al wisten: de Grieken doen niet aan doorwisselen.

‘Het was voor ons het teken dat we met de gekozen tactiek verder moesten gaan. Het gaf onze speelsters veel vertrouwen dat we terecht veel energie hadden geïnvesteerd in onze fysieke voorbereiding. We waren sterk, fit en snel’, analyseerde Havenga.

Na de mislukte kwalificaties voor Londen 2012 en Rio 2016 had hij er niet omheen gedraaid. Deze kans om te kwalificeren, na mislukkingen in deze cyclus bij de World League, het WK en het EK, draaide om het winnen van één wedstrijd. Havenga: ‘Zaterdag 23 januari, Triëst, de halve finale van het OKT. Dat hebben we de speelsters de hele voorbereiding voorgehouden.’

Het was de focus, waarvoor sportpsycholoog Jutta Hulshof werd ingeschakeld. Vervolgens draaide het om de uitvoering. Het hele team was zaterdagavond, zeker na de helftwissel, van hoog niveau, maar het waren de toppers die de rol op zich namen die bij hun status hoort. Niet voor niets werd Maud Megens met drie goals de topscorer van de avond.

‘Maud is bovenmatig getalenteerd. Zij beweegt op intuïtie naar de juiste plaats. Ze leest het spel, kan sturen en weet wat de vervolgactie moet zijn. Ze heeft bewezen een van de leiders van het team te zijn’, was het rapport van Havenga voor zijn topspeelster, met haar 24 jaar een van de beste waterpolosters ter wereld.

Maud Megens neemt een penalty.  Beeld ANP
Maud Megens neemt een penalty.Beeld ANP

Dodelijke linkerarm

Het tweede compliment was voor Simone van de Kraats, die zaterdag haar 16de en 17de treffer van het OKT maakte en tot Vrouw van de Match werd gekozen. De linkerarm van het jonkie is het nieuwe wapen van de Nederlandse waterpoloploeg. In 2008, toen Nederland onder leiding van coach Robin van Galen olympisch kampioen werd, was de linkerarm van Daniëlle de Bruijn dat.

‘Daniëlle had een korte uithaal. Simone heeft een langere arm, een wat flegmatieke beweging en schiet soepel. Zij heeft alles om echt top te worden. Met die linkerarm van haar zijn we er een stuk op vooruitgegaan als ploeg’, aldus de bondscoach.

Hij stond ook lang stil bij de rol van Debby Willemsz. De keepster was in 2019 teruggekeerd, nadat zij gefrustreerd was afgehaakt omdat de voorkeur altijd uitging naar natuurtalent Laura Aarts. Die liet haar team in de steek, kort voor het WK in Korea, waarna in het najaar Willemsz toch weer haar plaats onder de lat innam.

Havenga: ‘Het was rise to the occcasion voor Debby. Zij had soms vingers tegen de bal die het verschil maakten en keepte een van de beste wedstrijden uit haar leven. De ploeg voelde dat. Het team klopte daardoor aan alle kanten.’

De speelsters zullen na terugkeer in Nederland uitzwermen. Negen gaan Europa in voor clubverplichtingen. Drie reizen naar de VS. Tot half mei staat het programma voor de internationals op een laag pitje, in de hoop dat tegen die tijd de olympische voorbereiding kan worden opgepakt.

De speelsters vieren de overwinning. Beeld ANP
De speelsters vieren de overwinning.Beeld ANP
Meer over