Nieuws

Topzwemmers verenigen zich na geldkwestie in vakbond

Een net opgerichte zwemvakbond buigt zich over het uitblijven van betalingen in de commerciële zwemcompetitie ISL, waar onder anderen Ranomi Kromowidjojo aan meedoet. Verbetering van de positie van topzwemmers is de inzet.

Eline van Suchtelen
Ranomi Kromowidjojo Beeld AFP
Ranomi KromowidjojoBeeld AFP

Ranomi Kromowidjojo is samen met een aantal andere internationale topzwemmers gekozen in het bestuur van een nieuwe zwemvakbond om de positie van zwemmers te verbeteren. Via deze International Swimmers Alliance hoopt de drievoudig olympisch zwemkampioene haar sport beter achter te laten dan toen ze ermee begon.

De belangrijkste kwestie die momenteel op haar bord ligt, is het uitblijven van betalingen in de zwemcompetitie ISL (International Swimming League), waar ook vijftien Nederlandse topzwemmers aan meedoen.

De ISL werd in 2019 in het leven geroepen met het doel om zwemmers meer te laten verdienen met hun sport. In de ISL strijden driehonderd internationale toppers in teams tegen elkaar. De prijzenpot is flink. Dit jaar ligt er maar liefst 5,9 miljoen euro klaar.

Althans, dat is de belofte. Terwijl de play-offs van het derde seizoen in Eindhoven op het punt van beginnen staan, medio november, hebben sommige zwemmers hun geld van vorig jaar nog niet binnen. Ook personeel dat de wedstrijden mogelijk heeft gemaakt, wacht nog op betalingen.

Boycot

Een aantal zwemmers dreigt nu met een boycot om ervoor te zorgen dat het geld alsnog wordt overgemaakt. ‘Er is veel later betaald dan ze hadden afgesproken. In sommige gevallen is er zelfs helemaal niet betaald’, zegt Kromowidjojo. ‘Het is mij nog niet duidelijk welke zwemmers nog op geld wachten en om wat voor bedragen het gaat, maar dit moet echt beter.’

Kromowidjojo won in de coronaeditie van vorig jaar bijna 52.000 euro prijzengeld in de ISL. De Amerikaan Caeleb Dressel verdiende het meest, hij zwom bijna 260.000 euro bij elkaar.

Naast prijzengeld krijgen zwemmers ook startgeld en in sommige gevallen een extra bedrag als ze ambassadeur van het toernooi zijn. Kromo­widjojo kreeg wel betaald, maar ze wist niet waar het bedrag uit was opgebouwd. Een factuur ontbreekt. ‘Ik kreeg een bedrag gestort, maar weet niet wat dat precies inhield’, zegt Kromowidjojo. ‘Nergens krijg je een afrekening. Toen ik dat aankaartte hebben ze wel beloofd over dit seizoen een specificatie te geven. Die zouden we dan begin volgend jaar moeten krijgen.’

De ISL wordt betaald door de oprichter Konstantin Grigorishin, een Rusissch-Oekraïense zakenman die zijn fortuin heeft verdiend in de gasindustrie. Het baart Kromowidjojo zorgen dat iedereen afhankelijk van hem is. ‘Dat is het gevaar als je één iemand hebt die betaalt en bepaalt. Je hebt je dan te schikken, terwijl we ook heel blij waren dat we vorig jaar in coronatijd tenminste nog ergens iets konden zwemmen en daardoor ook verdienen.’

Beloftes

Ook Femke Heemskerk, die haar zwemcarrière na dit seizoen in de ISL afsluit, maakt zich zorgen over de situatie binnen de competitie. Ze hekelt het feit dat de competitie zich profileerde als de wedstrijdserie waar zwemmers wel goed betaald krijgen. ‘Er werd vanuit de ISL ook een beetje neergekeken op andere organisaties. Als je zegt dat je het allemaal anders gaat doen, moet je wel je beloftes nakomen. Je moet je personeel goed behandelen. Dat gebeurt nu niet.’

Tegelijkertijd is Heemskerk blij dat de financiële situatie is verbeterd door de ISL. Al is het maar omdat de wereldzwembond Fina nu geen monopoliepositie meer heeft op de zwemmarkt.

De wereldzwembond was niet blij met de bemoeienis van Grigorishin in de zwemwereld. De bond dreigde zwemmers te schorsen als ze eraan mee zouden doen. De competitie werd daardoor uitgesteld en ging in 2019 alsnog van start.

Prijzengeld

De Fina bedacht daarop een eigen variant, de Championship Swim Series. Ook werd het prijzengeld op de wereldbekerwedstrijden van de Fina verhoogd en ging de prijzenpot op de WK van dit jaar omhoog naar een recordbedrag van 2,4 miljoen euro. Zo bleef het interessant om ook naar de World Cups, EK’s en WK’s te komen.

Naast de kwestie van de achterstallige betalingen hoopt Kromwidjojo ook andere zaken aan te stippen via de Swimmers Alliance. ‘We willen meer inspraak hebben. Over hoeveel geld het IOC binnenkrijgt en wat de olympische zwemmers daarvan krijgen. Over de wedstrijdkalender, waar we zelf over mee willen praten. Dat soort zaken.’

Naast Kromowidjojo zitten ook Katinka Hosszú uit Hongarije, Clad Le Clos uit Zuid-Afrika, Tom Shields uit Amerika en de voormalige Canadese zwemmer Brent Hayden in het bestuur van de zwemmersvakbond, waar tientallen zwemmers zich bij hebben aangesloten. Voormalig zwemmer uit Amerika Matt Biondi heeft het idee bedacht. De 56-jarige ­Biondi komt uit de tijd dat er geen droog brood te verdienen viel in het zwembad. Toen hij zijn acht olympische titels won in de jaren tachtig en negentig hadden zwemmers er nog fulltime banen naast.

Het is zijn grote wens dat olympische zwemmers op een dag zullen delen in de winsten van het IOC. Zover is het nog niet. Eerst maar verdienen op de World Cups, de EK en WK’s en de ISL. Tenminste, dat is de bedoeling.

Meer over