Topvoetballers en hun laatste kunstje: lukt het Kuijt?

Als de nieuwe competitie met Feyenoord begint in augustus, is Dirk Kuijt 35 jaar. Over succes en mislukking, bij de rentree van de dertiger met routine in Nederland.

Dirk Kuijt keert terug naar Feyenoord. De aanvaller tekent een eenjarig contract bij de club uit Rotterdam. Beeld anp
Dirk Kuijt keert terug naar Feyenoord. De aanvaller tekent een eenjarig contract bij de club uit Rotterdam.Beeld anp

Als hij op één speler jaloers was, was het op Ryan Giggs, zei Dirk Kuijt vorig jaar voor het WK. Voetballen op niveau, bij Manchester United, tot diens 40ste. Hoe geweldig moest dat zijn.

Kuijt waagt een voorzichtige poging. Na zijn eerste seizoen bij Feyenoord is hij straks bijna 36 jaar en de partijen willen in principe langer met elkaar door. Op naar de 40, het nieuwe 30.

De ene topvoetballer is de mentale druk in buitenland zat, met al die overnachtingen in hotels en dat eeuwige reizen. De topper wil best nog voetballen, zonder te spreken van afbouwen. De ander vindt het beter dat zijn kinderen in Nederland naar school gaan. Weer een ander wil iets terugdoen voor club die hem op weg hielp naar een grote loopbaan.

Combinatie van factoren

Bij Dirk Kuijt zal het een combinatie van factoren zijn. Feyenoord is zijn grote liefde, hunkerend naar succes. Hij bouwt een prachtig huis in Katwijk en hij heeft vier schoolgaande kinderen. Bovendien voelt hij zich topfit.

De eredivisie snakt ook naar ervaring van het type-Kuijt, hoewel het publiek kritisch kijkt, door ogen van vroeger soms. Kan hij nog hetzelfde als toen? Hoe gedreven is hij nog? Koeman, Van Bronckhorst, Makaay, Arnold Mühren, Davids, Cruijff; velen zijn teruggekeerd naar de eredivisie, met wisselend succes.

Hierbij een topdrie van succes en eentje van mislukking. Hoewel, mislukking? Mark van Bommel had best een mooi seizoen bij PSV, ondanks het feit dat hij zijn doelstelling miste: de titel. Zelfs nu heeft hij af en toe spijt dat hij is gestopt met voetbal. Soms heeft de beginnende trainer het gevoel dat hij zou meekunnen met de rest. Zelf voetballen blijft het mooist.

Topdrie van succes

Johan Cruijff
Sensationeel was de lob op 6 december 1981 in De Meer, tegen Haarlem. Johan Cruijff was, na vrij anonieme tijden bij Levante en Washington Diplomats, teruggekeerd in Amsterdam. Hij was 34. Was hij nog aangeraakt door magie? Ja dus. Cruijff dartelde langs Haar en Huyg en boogde de bal geniaal over doelman Metgod. Later, toen hij boos was op Ajax, maakte hij ook Feyenoord nog kampioen.

Frank Rijkaard
In de slotfase van zijn laatste grote wedstrijd trekt Frank Rijkaard mee naar voren, op 24 mei 1995 in Wenen, in de finale van de Champions League, met Ajax tegen AC Milan. Bal van Overmars naar Davids, naar Rijkaard, naar Kluivert. Rijkaard sluit aan, maar Kluivert scoort zelf, met de punt van de schoen.

Rijkaard vertrok twee seizoenen eerder bij AC Milan, op pas 31-jarige leeftijd. Hij was niet meteen heel goed, maar hij groeide toe naar dat ene, fantastische moment, alweer bijna twintig jaar geleden.

Phillip Cocu
29 april 2007 is de dag van de spectaculairste ontknoping in de eredivisie ooit, met Ajax, AZ en PSV als kandidaten voor de titel. PSV glorieert. De beslissende goal (doelsaldo) is van Phillip Cocu, de 5-1 tegen Vitesse. Drie titels op rij, na zijn terugkeer van Barcelona.

Johan Cruijff van Feyenoord passeert Simon Tahamata van Standard Luik(r). Beeld anp
Johan Cruijff van Feyenoord passeert Simon Tahamata van Standard Luik(r).Beeld anp

Topdrie van mislukking

Mark van Bommel
Trainer Advocaat en aanvoerder Van Bommel moesten PSV de titel van 2013 brengen, in het jubeljaar van het eeuwfeest. Van Bommel was 35 en gelauwerd bij Bayern München en AC Milan. Ze floten hem vaak uit, buiten Eindhoven, door zijn soms onbesuisde spel, maar vooral door leedvermaak.

Jari Litmanen
Jari Litmanen was een icoon, maar na zijn terugkeer bij Ajax in 2002 was hij vooral de Man van Glas. Vaak geblesseerd, te druk met zichzelf om talenten bij de hand te nemen. Overigens stopte Litmanen pas als international in 2010 en voetbalde hij na zijn tweede periode bij Ajax nog bij Lahti (twee periodes), Hansa Rostock, Malmö, Fulham en Helsinki..

Edgar Davids
Edgar Davids, de onuitputtelijke energiebron op het middenveld, was bij Tottenham al verworden tot reserve. Hij voetbalde nog anderhalf jaar bij Ajax, brak zijn scheenbeen in de voorbereiding op weer een seizoen. Het kwam nooit meer echt goed. In zijn hart voelt Edgar Davids zich nog steeds voetballer.

Mark van Bommel tijdens zijn laatste wedstrijd. Beeld anp
Mark van Bommel tijdens zijn laatste wedstrijd.Beeld anp
Meer over