Toptennisser Puerta acht jaar geschorst voor doping

De Argentijnse toptennisser Mariano Puerta is door de internationale tennisfederatie ITF voor acht jaar geschorst wegens overtreding van het antidopingreglement....

De 27-jarige Zuid-Amerikaan werd positief bevonden na afloop van de finale in de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros die hij verloor van de Spaanse tennisser Rafaël Nadal.

Puerta is een recidivist. Dit was de tweede keer dat de huidige nummer dertien van de wereldranglijst op doping is betrapt. Hij had dit jaar een topseizoen met een overwinning in Casablanca en finales in Buenos Aires en La Serena naast Roland Garros.

De schorsing van acht jaar voor Puerta gaat in per 5 juni 2005. Hij verliest ook alle punten voor de wereldranglijst, zijn prijzengeld in Parijs van 440 duizend euro en zijn inkomsten uit de toernooien na Parijs (bijna 300 duizend euro).

Het product waarop hij in Parijs is betrapt was het stimulantium étilefrine. In januari 2004 kreeg hij een schorsing van negen maanden tussen 1 oktober 2003 en 1 juli 2004 voor het gebruik van het groeihormoon clenbuterol in het ATP-toernooi van Vina del Mar. Naar het zich laat aanzien was de Masters in Shanghai vorige maand zijn laatste officiële tennistoernooi.

Puerta dreigde door zijn verleden zelfs levenslang te worden geschorst. Dat de ITF niet tot die ban is overgegaan, is een gevolg van de kleine hoeveelheid étilefrine die in zijn lichaam is gevonden. ‘Die was te gering om een duidelijke invloed op zijn prestaties te hebben’, liet de strafcommissie van de ITF weten. Puerta heeft drie weken de tijd om in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne.

De Argentijn, deze week nog dertiende op de wereldranglijst, verklaarde eerder al onschuldig te zijn. Hij zou het middel, dat de bloeddruk omlaag brengt, hebben genomen tegen een griepje. Na zijn eerste schorsing zakte Puerta naar plaats 440 op de ATP-ranglijst, kwam hij 15 kilo aan als gevolg van een depressie en verbaasde hij iedereen bij zijn terugkeer door binnen de kortste keren weer de mondiale top te bereiken.

Voorzitter Dick Pound van het Antidopingbureau WADA toonde zich tevreden met de strafmaat voor Puerta. ‘Iemand die twee keer in twee jaar positief is, denkt waarschijnlijk dat de regels niet voor hem gelden. De tenniswereld neemt het dopingprobleem serieus. De Internationale Tennis Federatie ITF heeft de laatste jaren progressie gemaakt. We zijn uitermate tevreden met dit vonnis.’

Puerta is de vijfde Argentijnse tennisser die positief is bevonden in de laatste vijf jaar. Guillermo Canas, Martin Rodriguez, Guillermo Coria en Juan Ignacio Chela gingen hem voor.

Meer over