Topsporters nemen een baan voor het te laat is

AMSTERDAM - Schermster Sonja Tol spoelt bij een Haarlemse afvalverwerker de teleurstelling van haar mislukte WK weg, schaatser Bob de Jong staat door zijn baan bij een bouwbedrijf tegenwoordig ook bekend als Bob de Bouwer en bij tal van toernooien liggen de studieboeken op het nachtkastje.

Van onze verslaggever Mark Misérus
Voormalig tienkamper Chiel Warners is nu relatiemanager bij ABN-AMRO. © ANP Beeld
Voormalig tienkamper Chiel Warners is nu relatiemanager bij ABN-AMRO. © ANP

Steeds meer topsporters slagen er nog tijdens hun loopbaan in sport te combineren met werk of een studie. Ze wachten niet meer met het zoeken naar een baan als het einde van hun carrière nabij of bereikt is, maar leggen tussen trainingen en wedstrijden alvast de basis voor hun tweede leven.

Goud op de werkvloer
Voormalig beachvolleyballer Bram Ronnes kent als programmamanager van het project 'Goud op de werkvloer' de cijfers. Werden vorig jaar 160 sporters begeleid door uitzendbureau Randstad bij het vinden van werk na en naast de sport, dit jaar is dat aantal opgelopen tot meer dan 200.

Het project waarvoor Ronnes werkt, is in het leven geroepen door sportkoepel NOC*NSF, uitzendorganisatie Randstad en bemiddelingsbedrijf Sport&Zaken. De ambitie is om, als de volgende Olympische Spelen over twee jaar beginnen, 100 sporters aan werk te hebben geholpen. Ronnes durft te voorspellen dat dat aantal met gemak wordt bereikt. Volgens hem is voor 55 van de 100 nu al werk gevonden.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

undefined

Meer over