'Topklasse' wordt 'derde divisie' in voetbal

Met de naamswijziging van 'topklasse' in 'derde divisie' heeft de KNVB de laatste hand gelegd aan de nieuwe voetbalpiramide. Uit een enquête van de Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT) blijkt dat een meerderheid van de huidige topklasseclubs instemt met het veranderen van de competitienaam.

De KNVB is blij met de verandering van de competitienaam. 'Volgens ons is het goed dat de vier hoogste divisies van Nederland qua naam- en regelgeving op elkaar aansluiten. Met deze naamsverandering straalt de nieuwe voetbalpiramide nog meer eenheid uit', legt Jan Dirk van der Zee uit. Hij is directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

Zelfde model als topklasse

De derde divisie kent hetzelfde model als de huidige topklasse, en krijgt een zaterdag- en zondagafdeling. De meerderheid van de clubs wees een verdeling tussen noord en zuid af. Voor sommige clubs ligt spelen op zondag wegens geloofsovertuigingen gevoelig.

Er kleven nog wat haken en ogen aan de competitiehervorming van de KNVB. Zo is het is allerminst zeker of Fortuna Sittard volgend seizoen nog bestaat. De KNVB beslist rond 1 juli over de toekomst van de Limburgers. Ook de problemen rondom FC Twente zijn van belang voor de nieuwe voetbalpiramide. Het beloftenelftal van de Tukkers zou een plekje moeten krijgen in de tweede of derde divisie. Of dit nog steeds kan als Twente zijn proflicentie verliest, is de vraag.

Tweede divisie

In de derde divisie komen de nummers 8 tot en met 14 van de huidige topklasse te spelen. De nummer 15 is veroordeeld tot het spelen van een nacompetitiewedstrijd tegen een periodekampioen uit de hoofdklasse. De nummer 16 degradeert naar de hoofdklasse. In de zondaghoofdklasse kan er geen club direct degraderen, doordat WKE failliet is gegaan en uit de competitie is genomen. De derde divisie wordt aangevuld met drie beloftenteams, drie kampioenen uit de hoofdklasse en vijf clubs die uit de nacompetitie overblijven.

Een stapje hoger ontstaat de tweede divisie, een nieuwe competitie. In die afdeling komen de eerste zeven clubs van beide topklassen te spelen. De tweede divisie wordt aangevuld met de nummer twee tot en met de nummer vijf van de beloftencompetitie. De kampioen van de beloftencompetitie mag direct zijn entree maken in de eerste divisie.

Met het invoeren van de tweede divisie gooit de KNVB de competitiestructuur op de schop. Voor het eerst sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 is promotie tussen de amateurs en het betaalde voetbal mogelijk. De mogelijkheid om te promoveren en te degraderen leidt volgens de KNVB tot een extra sportieve stimulans om te streven naar verbetering, wat de kwaliteit en toekomst van het Nederlandse voetbal ten goede komt.

Meer over