Topjudoka Gravenstijn treedt terug, Bonnes blijft aan

Deborah Gravenstijn heeft haar functie als bestuurslid topsport van de Judo Bond Nederland (JBN) neergelegd. De aanhoudende onrust en persoonlijke aantijgingen hebben de voormalige topjudoka tot haar vertrek doen besluiten. Dat liet de JBN in de nacht van vrijdag op zaterdag in een persverklaring weten.

Redactie
Deborah Gravenstijn op een archieffoto uit 2009. Beeld anp
Deborah Gravenstijn op een archieffoto uit 2009.Beeld anp

Na haar beslissing om te vertrekken, bleek Henry Bonnes bereid om alsnog aan te blijven als directeur topsport van de JBN. Hij stapte afgelopen maandag op vanwege een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur waarin Gravenstijn toen nog zitting had.

De open brief van vijf topjudoka's heeft ertoe geleid dat Gravenstijn (41) is opgestapt. 'Dat ik uiteindelijk toch heb besloten om tot 31 december terug te treden uit het bestuur van de JBN heeft alles te maken met het standpunt dat vijf judoka's via de media innamen. Daarin werd mijn integriteit als bestuurslid topsport in twijfel getrokken', betoogt de drievoudige olympiër in een uitgebreide verklaring over haar besluit.

De drievoudige olympiër, goed voor een keer zilver en een keer brons, maakte duidelijk dat ze 'tijdelijk' aftreedt, in elk geval tot het einde van dit jaar.

Dapper besluit

Voorzitter Willem Jan Stegeman sprak van een dapper besluit van Gravenstijn. 'We hebben als bond en judosport een hele zware week achter de rug. Een week ook waarin soms zonder respect over Deborah is gesproken. En juist respect is één van de belangrijkste kernwaarden van onze sport. Het is moedig van Deborah om dit besluit in het belang van de rust binnen de judowereld te nemen. De aandacht dreigde te gaan naar individuen en moet gaan naar de Road to Rio en een succesvolle centralisatie.'

Daarmee doelde hij op de veelbesproken plannen van de JBN om vanaf het najaar 2016 de Nederlandse judotop, inclusief de beste junioren, gezamenlijk te laten trainen op een nieuw complex op Papendal.

Steunbetuigingen

Stegeman vertrouwt erop dat met het aanblijven van Bonnes de rust terugkeert in het Nederlandse topjudo. De directeur topsport kreeg na zijn besluit om te vertrekken nogal wat steunbetuigingen, onder meer van vijf topjudoka's. Dex Elmont, Anicka van Emden, Henk Grol, Kim Polling en Marhinde Verkerk drongen in een open brief aan op het aanblijven van Bonnes en het vertrek van Gravenstijn. 'In anderhalf jaar hebben we een relatie opgebouwd en die is mij veel waard', liet Bonnes weten.

Meer over