Topatleten uit Kenia vallen af voor Sydney

Daniel Komen en Christopher Kosgei, Keniaanse wereldtoppers uit de atletiek, zijn er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sydney....

Van onze sportredactie

Maagproblemen vormden het excuus voor het falende tweetal. Komen gaf op, Kosgei werd slechts tiende. Op de steeple chase vertegenwoordigen winnaar Reuben Kosgei, wereldrecordhouder Bernard Barmasai en oud-wereldkampioen Wilson Boit Kipketer Kenia bij de Spelen.

Paul Tergat, vier jaar geleden in Atlanta winnaar van het zilver op de 10 kilometer, plaatste zich ternauwernood voor Sydney. Hij eindigde als derde op de 5000 meter. Gitahi won, Limo werd tweede.

Verrassend is de Keniaanse marathonafvaardiging. Kenneth Cheruiyot en Eric Wainaina gaan samen met de reeds geplaatste Ondoro Osoro naar Australië. Elijah Lagat en Moses Tanui, de nummers een en twee van de marathon van Boston, hadden op een ticket gerekend.

Merlene Ottey is bij de Jamaicaanse selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen rechtstreekse kwalificatie voor de 100 meter in Sydney misgelopen. In de finale van de 100 meter eindigde de 40-jarige sprintster als vierde in 11,27 seconden. De eerste drie kwalificeerden zich automatisch voor Sydney.

Ottey barstte vrijdag in tranen uit, toen ze zich meldde op de atletiekbaan in Kingston. De atlete stond een jaar langs de kant wegens doping (nandrolon), maar kreeg onlangs het groene licht voor haar rentree. In King ston heeft ze op de 200 meter nog een tweede kans om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen.

Ottey was vanaf 1980 steeds aanwezig bij de Olympische Spelen. Op het grootste sportevenement won ze zeven medailles, maar nooit goud. 'Kennelijk ben ik nog niet helemaal terug op mijn niveau, maar binnen zes weken loop ik onder de 11 seconden', verklaarde Ottey.

Meer over