Tonkov deelt tik uit in eerste bergrit van Giro

Pavel Tonkov blijft de Ronde van Italië regisseren en domineren. Woensdag deelde de Rus zijn concurrenten weer enkele tikken uit....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De titelverdediger won in Terminillo de eerste bergrit in de 80ste editie van de Giro. Na een rit over 215 kilometer vanaf Arezzo versloeg de 28-jarige Tonkov op de top van de 1675 meter hoge berg zijn vijf medevluchters: de Fransman Luc Leblanc en de Italianen Marco Pantani, Ivan Gotti, Michele Coppolillo en Leonardo Piepoli.

Berzin, tot woensdag tweede in het klassement op één tel, arriveerde op ruim vijf minuten. Geveld door de zogenaamde fringale, geeuwhonger, zoals hij zelf na afloop beweerde. 'Ik was ineens al mijn kracht kwijt', aldus Berzin. 'Ik heb vandaag een zeer grote nederlaag geleden maar ik geef nog niet op.'

Ook de nummer twee van verleden jaar, Enrico Zaina, verloor kostbare minuten. Evenals Pjotr Oegroemov, de nummer vier van de vorige editie.

Tonkov boekte zijn tweede overwinning na de winst in de tijdrit van afgelopen maandag. Twaalf maanden geleden won de Rus slechts één etappe. In het algemeen klassement heeft hij 41 seconden voorsprong op Leblanc, de ploegmakker van Gerrit de Vries bij Polti, en ruim één minuut op Gotti.

'Het was ontzettend zwaar vandaag door de regen', steunde Tonkov. 'Ik moest tot op de bodem gaan om hier te kunnen winnen. Ik heb echter veel aan mijn ploegmakkers van Mapei te danken. Ze waren een geweldige steun.'

Lang lag in de vijfde en eerste serieuze krachtmeting van de Giro een verrassing in het verschiet. De Italiaan Mariano Piccoli, die met zijn landgenoot Daniele Contrini ontsnapt was, mocht zich op een gegeven ogenblik zelfs leider noemen. Twintig kilometer voor de aankomstplaats Terminillo spatte zijn droom uiteen.

Tonkov persoonlijk scheurde het peloton aan stukken bij het begin van de twaalf kilometer lange en zware beklimming naar Terminillo. Slechts elf renners konden hem aanvankelijk volgen. Later slaagden er nog maar vijf in het spoor van de drager van de rose trui te blijven. De enige die zich echt kon meten met de Rus was Pantani.

De kleine Italiaan bewees dat hij bezig is een geslaagde come-back te maken aan het front na zijn ongeval anderhalf jaar geleden tijdens Milaan - Turijn. In oktober 1995 botste de nummer drie van de Tour de France van dat jaar frontaal op een vrachtwagen. Daarbij liep hij een gecompliceerde breuk van het scheen- en kuitbeen op.

Meer over