Ton Boot ambassadeur voor Nederlands basketbalteam

Hij was eigenlijk 'afgeknapt' op het Nederlandse basketbal, maar door de nieuwe wind die bij de nationale mannenploeg waait, staat succescoach Ton Boot weer met één been in de wereld waarin hij veertien Nederlandse landskampioenschappen vierde.

null Beeld Beekman, Martijn
Beeld Beekman, Martijn

Met onder anderen voormalig NBA-spelers Francisco Elson en Rik Smits is de 74-jarige Boot een van de prominenten uit de Nederlandse basketbalwereld die zich als ambassadeur heeft verbonden aan het nationale team.

Zondag speelt Nederland in Den Bosch tegen een selectie van de beste spelers uit de Nederlandse eredivisie. Het is de eerste test op weg naar de groepsfase van het EK in september, in Zagreb.

De ploeg speelt in Kroatië niet onder auspiciën van de Nederlandse basketbalbond NBB, maar van een stichting. Deze stichting, genaamd Nederlands Mannen Team, heeft sinds begin dit jaar voor een periode van vijf jaar zeggenschap over het nationale team en de selectie onder 20 jaar.

Bescheiden rentree

Het was de stichting, met als kartrekkers oud-internationals Bert Kragtwijk en Rolf Franke, die Boot verleidde tot een bescheiden rentree in de sport. Franke benaderde hem en hij ging overstag. Het laat zien dat Boot het wel ziet zitten in de stichting en daarmee vertrouwen heeft in de toekomst van de nationale ploeg. Hij kent Kragtwijk en Franke goed; beiden speelden onder hem toen hij bondscoach was. Boot: 'Elke organisatie staat of valt met de mensen die aan het hoofd staan en in deze mensen heb ik een blind vertrouwen. Ze hebben liefde voor de sport en kunnen tegelijkertijd een goede organisatie neerzetten.'

Dat vertrouwen heeft Boot niet in de NBB. 'Ik zag dat er geen beleid meer was', zegt hij over de bond die in 2012 haar handen aftrok van het nationale team. De ploeg werd op het laatste moment gered door een sponsor en haalde op miraculeuze wijze, zonder bondssteun, het EK.

Rik Smits, destijds (2000) speler voor de Indiana Pacers, schiet over de gigant Shaquille O'Neil van de Los Angeles Lakers. Beeld afp
Rik Smits, destijds (2000) speler voor de Indiana Pacers, schiet over de gigant Shaquille O'Neil van de Los Angeles Lakers.Beeld afp

Generatie

Boot was verbaasd dat de ploeg in augustus vorig jaar voor het eerst in 25 jaar een EK-ticket verdiende. Om Nederland te transformeren van incidentele naar frequente EK-deelnemer is een langetermijnplan nodig, aldus de basketbalcoach. Dat begint bij de jongste jeugd en het kan dan nog wel 'een generatie' duren voordat er een ploeg van behoorlijk niveau staat.

Hij hoopt dat het aanstaande EK, de nieuwbakken stichting en de ambassadeurs die ontwikkeling in het basketbal een eerste impuls geven. Of hij zondag aanwezig is in Den Bosch? Hij heeft het niet in zijn agenda staan. Hij lacht. 'Ik moet nu eigenlijk wel, hè.'

Meer over