NIEUWS

Tom Brady, de grootste American football-speler aller tijden, bewijst weer zijn klasse

De Super Bowl werd gewonnen door Tampa Bay Buccaneers. Voor sterspeler Tom Brady was dat zijn zevende titel. Het is ondenkbaar dat iemand ooit nog in de buurt van die prestatie zal komen.

Tom Brady wint voor de zevende keer de Super Bowl. Beeld USA TODAY Sports
Tom Brady wint voor de zevende keer de Super Bowl.Beeld USA TODAY Sports

Met zes kampioenschappen in het American football stond hij al geruime tijd op eenzame hoogte, maar na het winnen van zijn zevende begeeft Tom Brady zich vrijwel in een apart zonnestelsel. De 43-jarige quarterback van Tampa Bay won zondagnacht de Super Bowl tegen Kansas City Chiefs (31-9) en heeft nu in zijn eentje meer titels dan alle 32 clubs uit de National Football League (NFL).

Welke van zijn kampioenschappen hem het meest dierbaar is, kon hij niet zeggen, maar het behalen van zijn zevende moet Brady in het bijzonder zoet hebben gesmaakt. In zijn eerste jaar in Tampa, Florida, gold zijn team als gevaarlijke outsider, maar meer ook niet. Het moest blijken of hij ook kon presteren bij een andere club dan New England Patriots, waar hij vorig jaar na twintig seizoenen afscheid nam.

Met ‘Felicitaties aan de grootste aller tijden,’ maakte zijn oude werkgever zondagnacht een diepe buiging op sociale media, nadat Brady zijn duurzame klasse weer eens had bewezen. ‘We wisten dat dit ging gebeuren, toch?’, sprak hij tijdens de prijsuitreiking. Voor de vierde keer werd hij uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de finale. Aan Brady zal niet snel meer worden getwijfeld.

De man uit Californië is de enige op zijn positie die in drie verschillende decennia een Super Bowl wist te veroveren. Zijn eerste won hij in 2002, als een degelijke spelverdeler van wie geen wonderen werden verwacht. Pas later zou hij uitgroeien tot de man die in elke wedstrijd het verschil kon maken.

Vrijwel foutloze wedstrijd

Tegen Kansas City speelde Brady een vrijwel foutloze wedstrijd, zoals hij vaker in zijn carrière uitblonk onder hoogspanning. In Patrick Mahomes, de 25-jarige superster van de Chiefs, trof hij de beste quarterback van het moment, maar ook de voor hem onwennige rol van underdog bleek Brady te liggen. Onder aanvoering van de oude meester noteerde Tampa Bay onder meer vier touchdowns (6 punten), terwijl de gevreesde aanvalsmachine van Kansas City nooit op toeren kwam.

In de tiende Super Bowl uit zijn loopbaan bewees Brady vooral dat hij in het afgelopen voorjaar bij het verlaten van New England een goede keuze had gemaakt. In Tampa Bay vond hij de benodigde wapens voor nieuw succes. Vooral de talentvolle verdediging van de Buccaneers bewees zondagnacht zijn waarde.

Continu werd Mahomes, die kampte met een teenblessure, opgejaagd door de zwaargewichten in de defensie van Tampa Bay. Vaak lag hij aan het einde van een aanval onder een hoopje plaaggeesten.

Mahomes, een virtuoos met de ovale bal, wist nog enkele van zijn passes te lanceren terwijl hij onderuit werd gehaald, maar punten leverden die niet op. Het was voor het eerst sinds de middelbare school dat een team onder zijn leiding niet tot een touchdown kwam. ‘Het was een tijdje geleden dat ik zo dik heb verloren’, sprak Mahomes.

Alleen het supertalent zou de status van Brady, en zijn aantal kampioenschappen, op den duur kunnen evenaren, zo werd voorafgaand aan de Super Bowl beschouwd, maar na zondagnacht is het vrijwel ondenkbaar dat iemand ooit nog in de buurt zal komen. Afgezien van Brady wonnen de beste quarterbacks in de geschiedenis van de sport hooguit vier kampioenschappen.

Vuurwerk in Tampa Bay na afloop  van de zege van de Buccaneers op Kansas City Chiefs (31-9) in de Super Bowl. Beeld AP
Vuurwerk in Tampa Bay na afloop van de zege van de Buccaneers op Kansas City Chiefs (31-9) in de Super Bowl.Beeld AP

Naar zijn hand

In Tampa zette The Greatest of All Time de Buccaneers in zijn eerste seizoen naar zijn hand. Bij zijn nieuwe club kreeg hij carte blanche, werd naar hem geluisterd bij het smeden van de selectie. De gepensioneerde Rob ­Gronkowski, zijn rechterhand uit de gloriejaren bij New England, maakte voor Brady een rentree. Tegen Kansas City ving Gronk tweemaal een pass voor een touchdown.

Het was voor het eerst dat een kampioen de titel kon vieren in het eigen stadion (de locatie van de Super Bowl staat voor aanvang van het seizoen vast). In Florida, waar men losser omgaat met coronaregels dan elders, waren een kleine 25.000 toeschouwers getuige van de zevende symfonie van Brady.

Onder meer 7.000 verpleegkundigen hadden een kaartje gekregen voor de afsluiting van een merkwaardig seizoen. Meerdere wedstrijden moesten worden uitgesteld, ruim 700 spelers en coaches raakten besmet met het coronavirus, maar de NFL denderde onverminderd door.

Vertrouwd was het beeld van Brady met de trofee in zijn handen. De onvermijdelijke quarterback speelde in 18 procent van alle Super Bowls uit de historie van de NFL en was in bijna de helft van zijn seizoenen aanwezig in de eindstrijd. Zijn contract in Tampa loopt nog een jaar. Aan stoppen denkt hij voorlopig niet, verklaarde Brady zondagnacht aan de zijde van zijn drie kinderen. ‘Ja, we komen terug.’

Meer over