nieuwsronde van polen

Toestand sprinter Jakobsen ernstig, maar stabiel na horrorcrash in Ronde van Polen

De Nederlandse sprinter Fabio Jakobsen (23) wordt in een kunstmatige coma gehouden, nadat hij woensdagavond in Katowice ernstig gewond is geraakt bij een zware val in een tumultueus geëindigde etappe in de Ronde van Polen. Hij vloog door de dranghekken, nadat landgenoot Dylan Groenewegen (27) hem in een massasprint de pas afsneed. De topsprinter van Team Jumbo-Visma werd na de race gediskwalificeerd.

De valpartij bij de finishlijn in Katowice. Beeld BSR Agency
De valpartij bij de finishlijn in Katowice.Beeld BSR Agency

De toestand Jakobsen is ‘ernstig, maar op dit moment is hij stabiel.’ Dat heeft Deceuninck - Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, in een verklaring bekendgemaakt.

‘Een diagnostische test onthulde geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice’, aldus Deceuninck - Quick-Step. ‘Meer informatie zal in de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun.’

Een arts van de koersorganisatie zei kort na het ongeluk dat Jakobsen er slecht aan toe is. De renner heeft ernstige verwondingen aan zijn schedel en het gezicht opgelopen. Inwendige organen zijn niet beschadigd. Hij werd eerst ter plekke behandeld, maar is later naar het ziekenhuis vervoerd.

In de openingsrit van de ronde lag Groenewegen in de laatste meters op kop, maar hij deed de deur dicht om te voorkomen dat de naast hem opkomende Jakobsen hem rechts zou inhalen. Hij week geleidelijk van zijn lijn af en maakte zich breed – in een close-up van de beelden is een uitgestoken elleboog zichtbaar. De in het nauw geraakte Jakobsen belandde tegen de afscheiding langs het parcours en nam in zijn val verschillende hekken mee. Groenewegen smakte zelf ook tegen het asfalt, nadat hij als eerste over de streep kwam. Na hem gingen in de chaos van losgeraakte reclameborden nog meer renners onderuit. Over mogelijke blessures van de Jumbo-renner is niets bekend gemaakt.

De teambaas van Jakobsen, Patrick Lefevere van de Belgische ploeg Deceuninck-Quickstep reageerde op Twitter furieus op de actie van Groenewegen. ‘Ze moeten deze jongen van Team-Jumbo Visma in de gevangenis stoppen.’ Hij kondigde aan naar de rechter te stappen. ‘Dit is crimineel gedrag.’ De internationale wielerfederatie UCI veroordeelde 'ten strengste de gevaarlijke handelwijze’ van de renner en noemde de manoeuvre ‘onacceptabel'. De kwestie is meteen doorgespeeld naar de tuchtcommissie. Die zal zich beraden over mogelijke sancties.

Jumbo-Visma bood woensdagavond excuus aan voor het optreden van Groenewegen en liet weten in gedachten bij Jakobsen en de andere gevallen renners te zijn. ‘Dit soort valpartijen hoort niet te gebeuren.’ De ploeg kondigt aan de gebeurtenissen eerst intern te zullen bespreken voordat het team met nadere verklaringen komt.

Eerste wedstrijd

De twee renners behoren tot de beste sprinters in het peloton. Groenewegen won in zijn carrière onder meer vier etappes in de Tour de France en drie ritten in Parijs-Nice. Jakobsen is een opkomend talent, won in 2018 en 2019 de Scheldeprijs en werd vorig jaar Nederlands kampioen. Voor beiden was de openingsetappe in Polen hun eerste wedstrijd na de coronapauze in het wielrennen. Volgens de planning van hun ploegen zouden ze in oktober hun debuut maken in de Giro d’Italia.

De crash in Katowice roept vergelijkingen op een incident in de Tour de France van 2017, toen wereldkampioen Peter Sagan tijdens een eindsprint in Vittel de Brit Mark Cavendish ten val leek te brengen bij diens poging hem rechts te passeren. Hij werd uit de koers verwijderd, maar enkele maanden later was het oordeel dat hij ‘niet opzettelijk’ de doorgang van zijn tegenstander had belet.

Juist woensdag herdacht het peloton bij het vertrek in Chorzow met een minuut stilte dat de jonge Belgische renner Bjorg Lambrecht precies één jaar geleden in de Ronde van Polen om het leven kwam. Hij klapte destijds in de derde etappe op een betonnen duiker en bezweek die avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Meer over