Toch nog een geweldig slotakkoord?

Ajax wint het makkelijkst en scoort het vaakst. Maar waarom zou FC Twente eigenlijk geen kampioen kunnen worden? Want winnen is winnen....

Door Willem Vissers

Van de Europese podia zijn ze verdreven, maar de topdrie van de nationale kleinkunstacademie in het voetbal werkt toe naar een schitterende apotheose van de competitie. Het toneel wordt opgetuigd voor een scenario dat mogelijk zelfs trekjes van 29-4-2007 in zich draagt, de dag dat PSV kwam bovendrijven na hevige strijd met Ajax en AZ.

Steeds meer voetbalvolgers tippen Ajax als kampioen, als de ploeg die de laatste maand zo gemakkelijk wint en daardoor FC Twente en PSV in het vizier heeft gekregen. Hoewel?

Vrijdag aanstaande, na afloop van het thuisduel met ADO Den Haag, staat koploper Twente bij winst 5 punten voor op PSV en 9 op Ajax. Vanuit een fijne stoel kan de verrassing uit het oosten dan de topper van zondag tussen Ajax en PSV aanschouwen, waarna het verschil 5 en 6 punten zal zijn (bij een zege van Ajax), of 4 en 8 (bij een gelijkspel), danwel 2 en 9 (bij een zege van PSV).

Hoewel FC Twente de ene wedstrijd nog moeilijker wint dan de andere, is er geen reden meer om aan te nemen dat het elftal van trainer Steve McClaren géén kampioen kan worden. Het is vooral een kwestie van wennen aan de gedachte, dat ook ná het door de miljoenen van Scheringa opgepompte AZ een andere club dan PSV, Ajax of, vooruit dan, Feyenoord, de titel kan veroveren.

De herhaalde vraag van Ajax-trainer Martin Jol aan de rivalen om eens punten te verliezen, opdat zijn elftal een serieuze inhaalrace kon beginnen, is vooral door PSV met ja beantwoord. Nu moet blijken wat de door trainer Fred Rutten gepredikte ‘breedte van de kleedkamer’ werkelijk waard is. Hij bedoelde dat in letterlijke en figuurlijke zin, omdat hij over veel spelers beschikte en ze elkaar alle succes gunden.

Maar de irritaties bij PSV nemen zichtbaar toe, nu de resultaten achterblijven bij de doelstelling en het spel al weken mager is. Bovendien is die kleedkamer helemaal niet meer zo breed, vooral in aanvallend opzicht. Reis is ontslagen na het gebruik van drugs. Lazovic werd afgelopen week verkocht aan Zenit St. Petersburg, dat zo vlak voor de start van de Russische competitie nog transfers mocht plegen. PSV heeft de miljoenen nodig en achtte het zinloos de in Eindhoven opgeleefde Serviër aan zijn contract te houden, omdat hij alweer de nodige komedie maakte.

Lazovic verloor zijn motivatie, als toonbeeld van de aanvaller die vooral voor zichzelf op de wereld is. PSV wekte daarop verbazing door Andy van der Meyde aan te trekken, een gewezen topaanvaller die in het buitenland volledig buiten beeld raakte. Het is een actie zonder financieel risico, maar de vraag is of Van der Meyde op tijd fit is om dit seizoen nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Zo ontvangt PSV een week na het duel bij Ajax koploper FC Twente.

PSV en Twente voetballen zuinig, zeker op papier. Als ze winnen, doen ze dat vaak met één doelpunt verschil. PSV maakte in 8 van zijn 20 gewonnen duels één doelpunt meer dan de tegenstander.

Bij FC Twente gold dat minimale verschil zelfs voor 13 van de 21 zeges, hetgeen natuurlijk ook een kwaliteit is. FC Twente heeft blijkbaar het geduld en de klasse af te wachten en duels op enig moment te beslissen. Aldus geschiedde ook zondag bij nummer 18 RKC, toen Perez het duel uiteindelijk besliste met een kopbal.

Twente voegt daarmee ook iets toe aan de Nederlandse voetbalcultuur, met zijn internationaal getinte gezelschap en Engelse trainer. Resultaat prevaleert in Enschede heel duidelijk boven fijnzinnig spel, nu de eerste landstitel gloort aan de einder.

De enige club die, met name als het om scoren gaat, als een kampioen voetbalt – bij vlagen dan –, is Ajax: slechts één zege met één doelpunt verschil. Meestal wint Ajax de laatste tijd met een nulletje of drie, vier. Op doelcijfers heeft Ajax de strijd al in zijn voordeel beslecht, hetgeen met 2007 (één doelpunt beter doelsaldo voor PSV op de slotdag) in gedachten alvast een opluchting is voor de Amsterdammers. Zo scoorde Ajax al 76 keer in 26 duels, 28 maal meer dan Twente en 17 meer dan PSV. Ajax heeft bovendien het laagste aanval tegentreffers.

Afgezien van de vorm van de dag heeft Ajax één voordeel, nu de drie nationale topclubs zich opmaken voor hun eindsprint; het op papier makkelijkste programma, waarbij aangetekend dat de tegenstanders in de resterende uitwedstrijden niet vrij zijn van degradatiezorgen en weinig zullen weggeven.

Ajax ontvangt PSV, Groningen, VVV en Heracles en speelt uit tegen RKC, ADO, Willem II en NEC. Voor Twente oogt het lijstje al wat moeilijker: thuis ADO, Sparta, Heerenveen en Feyenoord, uit PSV, VVV, AZ en NAC. En dan PSV: thuis Twente, Feyenoord en Groningen, uit Ajax, VVV, Willem II, Heerenveen en AZ.

Dat neemt niet weg dat Ajax 6 punten moet goedmaken op FC Twente, en 4 op PSV. En dat in 8 duels. Maar wie weet, culmineert de strijd op 2 mei in een apotheose à la 2007.

Meer over