Titelstrijd zal uiterste vergen van Rossi

Ook vanaf de laatste startpositie kan Valentino Rossi zondag voor de tiende keer wereldkampioen worden. De boodschap luidt: neem de nodige risico's maar blijf overeind.

Valentino Rossi. Beeld photo_news
Valentino Rossi.Beeld photo_news

Marc Marquez heeft naar eigen zeggen de zwaarste weken van zijn leven achter de rug. Valentino Rossi maakt zich op voor een 'zeer intens' raceweekeinde. Jorge Lorenzo wil het eigenlijk helemaal niet meer hebben over datgene wat er de afgelopen tijd is gebeurd.

Nee, 'mooi voor de sport' was het allemaal niet, zegt Barry Veneman. De bondscoach wegrace bij de Nederlandse motorsportbond KNMV zag de afgelopen twee weken de sterren van zijn sport rollend over straat gaan. Zondag eindigt het MotoGP-seizoen met de race in Valencia. Bijna zou vergeten worden dat er in de sinaasappelsapstad nog een wereldtitel op het spel staat.

Want wat gebeurde er nou precies tussen Rossi en Marquez in bocht veertien tijdens de voorlaatste race in Maleisië? Op beelden was te zien dat Rossi van de ideale lijn afweek en zijn voet bewoog. Daarna viel Marquez. Het was geen bewuste schop, zei het kamp-Rossi meteen. Dat was het wel, aldus het Marquez-kamp.

Strafpunten

De raceleiding oordeelde dat Rossi Marquez in ieder geval bewust van zijn lijn had geduwd en gaf hem drie strafpunten. Daarmee kwam zijn totaal van dit seizoen op vier, waardoor hij volgens de MotoGP-reglementen de volgende race - dus de slotrace in Valencia - vanaf de laatste plek in het startveld moet starten. Sindsdien staat de motorsportwereld in brand, voornamelijk omdat het gat tussen Lorenzo en Rossi op de WK-ranglijst slechts zeven punten is.

De Italiaan dreigt daardoor in Valencia zijn magische tiende wereldtitel mis te lopen. Rossi beschuldigde Marquez na de Sepang-clash van 'vuil spel'. Marquez zou volgens hem één doel hebben: Lorenzo de wereldtitel te bezorgen. Marquez had op zijn beurt geen goed woord over voor 'agressor' Rossi. Lorenzo zei zijn respect te hebben verloren voor Rossi.

Na de coureurs kregen hun teams en fans het met elkaar aan de stok. Daarna mengden politici zich in de discussie. 'In sport is net als in politiek niet alles toelaatbaar', twitterde de Spaanse premier Rajoy. Zijn Italiaanse ambtgenoot Renzi belde Rossi persoonlijk om hem te steunen. Marquez werd vorige week bij zijn huis in Catalonië zelfs belaagd door een Italiaanse cameraploeg.

Pas donderdag poogden de coureurs zelf een einde aan de crisis te maken. Rossi zei tegen journalisten bij het circuit in Valencia spijt te hebben van het verlaten van zijn lijn in Maleisië. Lorenzo betreurde het dat hij zijn duim omlaag deed toen Rossi zijn podiumplek na die race vierde.

Jorge Lorenzo. Beeld epa
Jorge Lorenzo.Beeld epa

Genieten van spanning

Het moest maar weer eens gaan over racen, vond de tweevoudig MotoGP-kampioen. Dat gevoel had bondscoach Veneman al langer. Want voor het incident genoot hij van de spanning in het MotoGP-seizoen. 'Alleen, iedereen is fan van een coureur. Daardoor wordt zo'n gebeurtenis steeds groter. Dat is jammer.'

Het gevolg van alle ophef is dat er geen ticket meer te verkrijgen is voor de race van zondag. MotoGP-fans maken zich op voor een van de bijzonderste MotoGP-races ooit en gezien de voorgeschiedenis van Rossi en Lorenzo in Valencia is de kans op spektakel aanzienlijk.

Beide coureurs hebben een haat-liefdeverhouding met het circuit Ricardo Tormo. Vorig jaar haalde Lorenzo het einde van de race niet; hij koos een verkeerde bandenstrategie. Rossi verspeelde er in 2006 door een valpartij zijn wereldtitel aan Nicky Hayden. Vanaf de laatste startplek zal de 36-jarige Italiaan flink moeten zweten om herhaling te voorkomen.

Lorenzo zal snel de koppositie willen pakken, verwacht Veneman. 'En als hij wint, zal het erg moeilijk voor Valentino worden. Aan de andere kant moet Rossi zelfs op een slechte dag minimaal vierde kunnen worden, ook als hij vanaf de laatste plek start. Hij zal alleen gewaagd moeten rijden. Alles is mogelijk.'

Concurrentie

De grootste concurrentie voor Lorenzo als het gaat om de zege komt volgens Venema uit zijn eigen land. Dani Pedrosa won twee van de laatste drie races. En dan is er nog Marquez, die met het verslaan van Lorenzo het ultieme bewijs zou leveren geen veredelde hulp van hem te zijn.

Maar wie het zondag ook wordt, Veneman stelt dat er hoe dan ook een smet op de wereldtitel zal zitten. 'Als Rossi wint is hij de held van de eeuw, maar wel een held die zijn concurrent van zijn motor duwde. Als Lorenzo wint, zal de teneur zijn dat hij de wereldtitel in zijn schoot geworpen heeft gekregen. Dit ettert de komende jaren nog wel door.'

null Beeld
Beeld
Meer over