Titels belangrijker dan tijden in bescheiden marathon Eindhoven

Het Nederlands kampioenschap marathon stelde de afgelopen jaren bitter weinig voor. De beste loper uit Nederland bij de jaarlijkse wedstrijd in Rotterdam kreeg de titel stilletjes aangereikt, waarna de organisatie weer overging tot het fêteren van de buitenlandse toppers....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Zondag, tijdens de veertiende marathon van Eindhoven, tevens NK, zullen de nationale lange-afstandslopers niet langer in de schaduw blijven van de buitenlanders. Voor de Nederlanders is er een aparte prijzenpot van vijftigduizend gulden.

Eindhoven heeft van oudsher een bescheiden marathon waar geen wereldtijden worden gelopen. Organisator en oud-marathonloper Vriend, in de jaren zeventig en tachtig liefst zesmaal Nederlands kampioen: 'We beschikken, in tegenstelling tot Rotterdam en ook Amsterdam, niet over een groot budget. We hebben drie ton.'

De startgelden zijn dan ook bescheiden. De buitenlandse atleten die zondag in Noord-Brabant zullen starten, hebben, op een enkele Poolse uitzondering na, allen tijden dik boven de 2.10 achter hun naam staan. De uitzondering is Gregorz Gajdus, die in 1994 in Londen naar 2.09,49 liep.

Vriend zou 'heel tevreden' zijn met een tijd rond de 2.10.30, waartoe een aantal atleten in Eindhoven, 'ijs en weder dienende', in staat moet zijn. Een verrassing is overigens niet uitgesloten. Twee Kenyanen, John Kiprono en Charles Omwoyo, maken in Eindhoven hun debuut op de 42.195 meter.

Tijdens de marathon van Rotterdam 'haasde' dit tweetal tot dertig kilometer op een schema van 2.07.30. In Eindhoven gaan de snelste hazen, onder wie Bert van Vlaanderen, die op 2 november in Amsterdam start, weg op een schema van 2.10,30.

Van Vlaanderen zal de ruim veertig kilometer in Eindhoven dus niet volmaken en ook geen kampioen worden. Dat de Nederlandse marathon nog steeds niet uit het slop is, bewijst de favorietenrol van 'good old' Marti ten Kate in Eindhoven. De Tukker, 39 inmiddels, loopt nog steeds voorin. Ten Kate werd tien jaar geleden al eens Nederlands kampioen, toen in Enschede.

Bij de vrouwen is er slechts één favoriete, na het wegvallen (stressfactuur aan de linkervoet) van Carla Beurskens. Het is een andere oudgediende: Mieke Hombergen (40). Zij belooft zondag een aanval te doen op het parkoersrecord van Heather MacDuff uit 1988.

Tot en met 2000 blijft Eindhoven het toneel van de NK. Voor het laatst had dat evenement in 1960 in de Noord-Brabantse stad plaats. Frans Kunen won toen in 2.26.07. De Nederlandse atleten kunnen zich zondag ook voor een internationaal toernooi kwalificeren, de EK volgend jaar augustus in Boedapest.

Bondscoördinator wegatletiek Gerard Nijboer legde de lat voor Hongarije niet al te hoog. De richttijden om deel te mogen uitmaken van een eventueel team van vier atleten (strijdend voor het ploegenklassement) liggen op een internationaal zeer magere 2.15, bij de vrouwen is dat 2.35.

Aanvallen op de individuele richttijden voor de EK, respectievelijk 2.12.30 en 2.32.30, hoeven volgens Nijboer zondag niet verwacht te worden: 'Dat zou niet van realiteitszin getuigen.'

Meer over