Titel voor HGC na oude truc met reserve-keeper

HGC veroverde gisteren in het Wagener stadion voor de achtste maal de landstitel en deed dat tegen alle logica in....

Van onze hockymedewerker

AMSTERDAM

Donderdag werd in eigen huis verloren (0-2), zaterdag (1-1) en zondag (1-1) moesten er strafballen aan te pas komen om het vonnis over het zwaar aangeslagen Amsterdam te voltrekken.

Voor Amsterdam, met achttien titels de succesvolste vrouwenequipe uit de Nederlandse hockeyhistorie, waren de druiven dan ook extra zuur. Helemaal omdat de ploeg van Carina Benninga - die in 1985 als speelster van HGC in het Amsterdamse Bos al eens de kampioen werd door de eeuwige rivaal met 1-10 te verslaan - in de sudden death-verlenging van de derde wedstrijd een zuivere 'golden goal' zag worden afgekeurd door de zwakke scheidsrechter Edna Rutte.

De Rotterdamse rechter in spé oordeelde dat de Amerikaanse international van Amsterdam, Pam Neiss, een voorzet van Fleur Pessers met de bolle kant achter HGC-goalie Povel zou hebben gegleden. Televisie- en videobeelden wezen later uit dat Amsterdam een zuivere goal had gemaakt en dus de kampioensschaal door de neus was geboord.

In de wedstrijd van zaterdag in het Wagener stadion leek het wel of de formatie van Benninga, waar Neiss en de Nieuw-Zeelandse Anna Lawrence volgend seizoen niet zullen terugkeren, gewoon geen kampioen wilde worden. Nadat Grijpma voor rust de thuisclub naar een 1-0 voorsprong had geschoten en HGC-voorstopper Evenblij uit een strafcorner de paal had beroerd, misten Mieketine Wouters en Lawrence van dichtbij twee opgelegde kansen om HGC de genadeklap toe te dienen.

Terwijl drank en flora al in overvloed werd aangevoerd, dwong Ingrid Deenen twintig seconden voor tijd met een toevalstreffer een verlenging af, die geen winnaar zou opleveren, de strafballenserie deed dat wèl (HGC), zodat beide teams een dag later in dezelfde arena op herhaling konden.

Wouters presteerde in de drie finaleduels ondermaats. Overigens gold datzelfde voor collega-topscorer en HGC-spits Suzan van der Wielen, die tot driemaal toe uit de wedstrijd werd gespeeld door haar schaduw en collega-international Myrna Veenstra. Wouters bezweek in de door HGC gewonnen strafballenserie van zaterdag evenals ploeggenoot Lawrence aan de spanning en faalde vanaf de stip.

Een dag later gaf zij door een domme overtreding op de mee naar voren opgerukte Evenblij een strafcorner weg, die Evenblij, ooit onder de verdoemde oud-bondscoach Wentink inernational, hoogstpersoonlijk tot een doelpunt promoveerde.

Evenblij was samen met Noor Holsboer, altijd goed voor een ruime voldoende, en aanvalster Ingrid Deenen de opvallendste schakel aan HGC-zijde. Bij Amsterdam haalden aanvoerster Thate, middenveldster Lawrence, voorstopper Veenstra en vrije verdedigster Grijpma, die gisteren uit de vijfde hoofdstedelijke strafcorner gelijkmaakte, een behoorlijk niveau.

Deenen en Evenblij scoorden in het Wagener stadion zowel goals in de reguliere speeltijd als in de verlenging. Beide strafballenseries werden zeer overtuigend gewonnen door HGC. HGC-coach Kevin Knapp toverde maar weer eens een oude truc uit de hoge hoed, die in het verleden wel vaker succes heeft opgeleverd. In 1987 wonnen de mannen van Bloemendaal de Europa Cup doordat de toenmalige coach Roelant Oltmans reservekeeper De Rooij op de doellijn posteerde.

Knapp, eerstejaars hoofdcoach, verving tot tweemaal aan toe eerste goalie Muriël Povel door Olinda Luksen. De reservekeepster keerde gisteren pushes van Thate, Judith Frankenhuis en Lawrence en bezorgde haar ploeg, ook al omdat Deenen, Plesman en Verbakel geen moeite hadden met de Amsterdamse doelvrouwe Sinnige, de achtste landstitel.

Meer over