Titel en primeur voor Canadese ijshockeyploeg

De wereldtitel ijshockey is terug in het 'moederland'. Canada werd woensdag in Helsinki voor de 21ste keer in de historie kampioen door in het derde en beslissende finaleduel met 2-1 (1-0, 1-0, 0-1) van Zweden te winnen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Zweden, die de Noord-Amerikaanse rivaal tijdens het toernooi twee keer versloegen (7-2 in de voorronde en 3-2 in de openingswedstrijd van de play-off), stelden woensdag teleur. Canada gaf direct vol gas en bleef dat doen. Tommy Salo, de Zweedse doelman van wereldklasse, kreeg nauwelijks een moment rust.

De Canadese pressie resulteerde vlak voor het verstrijken van de eerste periode in 1-0 door een doelpunt van aanvoerder Dean Evason, straks als professional actief in de Duitse competitie bij Landshuter EC in plaats van in de Amerikaanse profliga zoals al zijn ploeggenoten. Evason ramde de puck binnen nadat Salo een schot van Owen Nolan niet onder controle had gekregen.

Nolan, in dienst van de San Jose Sharks, zorgde in feite ook voor de beslissing, toen hij twee minuten in de tweede periode doel trof. Die voorsprong gaf rust. Temeer daar de opmerkelijk passief opererende Scandinaviërs inspiratie bleven ontberen en, als de gelegenheid zich al eens voordeed, altijd doelman Sean Burke op de juiste plaats troffen.

De tegentreffer van Michael Nylander kwam te laat. Er stond nog maar een minuut minuut en zeventien seconden op de klok. De vervanging van Salo door een extra aanvaller was logisch, een verlenging was dat niet.

De titelstrijd kreeg dankzij Canada, de bakermat van ijshockey, ook een primeur. Voor het eerst werden twee donkere ijshockeyers wereldkampioen, Anson Carter (Boston Bruins) en Jarome Iginla (Calgary Flames).

Meer over