Tip aan Bolt: ga toch verspringen

Mike Powell ziet Usain Bolt al voorbij de 9 meter springen...

berlijn Usain Bolt mocht gisteren, op zijn 23ste verjaardag, uitrusten. Maar hij behield zijn kans om vandaag zijn derde gouden WK-medaille te veroveren en een derde wereldrecord te lopen. De Jamaicaanse atletiekploeg maakte geen fouten en plaatste zich op de 4x100 meter voor de finale, zonder opzien te baren.

De sprinters kwamen tot een tijd van 38.60, de zevende tijd. Jamaica is met 37.10 wereldrecordhouder sinds de Olympische Spelen van Peking.

Hoewel Bolt in Berlijn al onwaarschijnlijke prestaties heeft geleverd, is hij volgens allerlei raadgevers in staat tot meer dan een trio medailles en records. Met zijn ongewone talent zou hij vier prijzen kunnen veroveren. Eerder is al geopperd dat hij niet moet rusten voordat hij alle afstanden van 100 tot 400 meter heeft gewonnen. Maar gisteren klonk een origineler advies, van wereldrecordhouder verspringen Mike Powell.

Volgens Powell, die in 1991 wereldkampioen werd met de recordsprong van 8,95 meter, dient Bolt zich ook te bekwamen in het verspringen. Net als Carl Lewis, die vier gouden olympische medailles won met verspringen, en Jesse Owens zou hij kunnen uitblinken. Een afstand van meer dan 9 meter acht Powell zelfs mogelijk voor de Jamaicaanse sprinter die donderdag zelf oordeelde dat hij op weg is een legende te worden.

Volgens de Amerikaan heeft Bolt het perfecte lichaam voor een verspringer. ‘Ik kan hem laten zien hoe het moet, voor een kleine vergoeding’, zei Powell grijnzend op een persconferentie in Berlijn.

De voormalige verspringer is tegenwoordig coach aan een Amerikaanse universiteit. Hij versloeg in 1991 Carl Lewis en maakte na bijna elf jaar een einde aan de ongeslagen zegereeks van de springende sprinter.

‘Met zijn lengte is Bolt het type waarvoor ik bang zou zijn’, zei Powell, die vergeefs heeft geprobeerd de barrière van 9 meter als eerste verspringer te slechten. ‘Hij is lang en snel. Het is nauwelijks onder woorden te brengen hoe bijzonder zijn talent is. We hebben te maken met een fenomeen. Zijn atletische vermogen is haast onverdraaglijk.’

Voorzover bekend heeft Bolt zich nooit aan verspringen gewaagd. Op de 400 meter, de afstand die zijn coach Glen Mills hem graag ziet lopen, is zijn persoonlijke record 45.28. Hij liep in die tijd in mei 2007, een jaar voordat hij naam maakte als sprintfenomeen. Het wereldrecord 400 meter is sinds 1999 in handen van Michael Johnson: 43.18.

Meer over