Timman blaast oud conflict nieuw leven in

Acht van 's werelds sterkste tien grootmeesters waren prominent aanwezig maar toch werd bij de opening van het Corustoernooi vooral gesproken over twee spelers die de bijeenkomst niet bijwoonden....

Kasparov doet voor de vierde achtereenvolgende maal niet mee in Wijk aan Zee. Om vertrouwde redenen. De wereldschaakbond had tijdens het Corustoernooi een WK-tweekamp tussen hem en FIDE-kampioen Kasimdzjanov gepland, die vervolgens niet doorging.

Het is vaker gebeurd en in het verleden wekte Kasparov soms de indruk dat hij het eigenlijk helemaal niet erg vond de invitatie voor Wijk aan Zee te moeten afslaan. Maar ditmaal niet. Na zijn overwinning in het Russisch kampioenschap loopt Kasparov over van zelfvertrouwen en laat hij geen gelegenheid onbenut te benadrukken hoe graag hij zijn collega's weer eens met de koppen tegen elkaar zou slaan.

Jan Timman had erop gerekend Kasparovs plaats te kunnen innemen. Toen eind oktober bleek dat niet hij maar Judit Polgar het Corus-veld zou completeren, brak tussen hem en het toernooicomité een heftige ruzie uit, die in de media alle aandacht kreeg. Een week later leek de lucht geklaard toen het comité bekendmaakte dat Timman in Wijk aan Zee als gastgrootmeester zou optreden.

Maar uit een interview met Timman, dat werd gepubliceerd in de GPD-kranten, blijkt dat het conflict helemaal niet uit de wereld is. Timman herhaalt nog eens dat beloften niet zijn nagekomen en hij beweert dat het comité hem 'zwijggeld' heeft betaald. In ruil voor een financiële vergoeding zou hij de affaire laten rusten. Welke sanctie op het schenden van die overeenkomst staat, vertelde Timman niet.

Afgezien van twee mokkende grootmeesters is iedereen er wel. Favoriet voor een derde achtereenvolgende eindzege is Viswanathan Anand, al keek de Indiase grootmeester een tikje sip toen hij het resultaat van de loting bekeek: eenmaal vaker zwart dan wit en weinig veelbelovende witpartijen tegen spelers als Kramnik en Leko, die zich nu eenmaal moeilijk laten verslaan.

Grote attracties zijn er ook. Alexander Morozevitsj, 's werelds creatiefste aanvalsspeler, is gekomen en met spanning wordt door iedereeen, met uitzondering wellicht van Timman, uitgekeken naar de terugkeer van Judit Polgar. De nummer negen van de wereld beviel in de afgelopen zomer van een zoon en hield zich een jaar lang ver van het internationale circuit.

Niet spelen hoeft geen nadeel te zijn. Zsuzsa Polgar, Judits oudste zus, keerde in oktober terug na een afwezigheid van acht jaar en haalde op de olympiade in Calvia prompt een formidabel resultaat.

Ook op de twee andere invitatiegroepen van het toernooi mag worden gelet. De 14-jarige Noor Magnus Carlsen is terug op de plek waar zijn internationale carrière vorig jaar begon. Hij is nog steeds piepjong maar vergeleken met de 11-jarige C-groep-deelnemer Indiër Parimarjan Negi is Carlsen inmiddels een senior.

Meer over