Tim Cahill nooit te oud voor Australië

De verjonging die de nationale selectie van Australië heeft ondergaan, is aan Tim Cahill voorbijgegaan. De nieuwe bondscoach Ange Postecoglou handhaafde de 34-jarige middenvelder in zijn selectie, vanwege diens ervaring, kwaliteit en bovenal scorend vermogen. De man die vooral in de Premier League bij Everton furore maakte, wordt gezien als een van de weinige echte topspelers bij de tegenstander van Oranje in de groepsfase.

null Beeld afp
Beeld afp

Cahill, die bij New York Red Bulls zijn loopbaan voorzichtig aan het afbouwen is, begint in Brazilië aan zijn derde WK. Hij debuteerde in 2006, bij het eerste optreden van zijn land op het hoogste niveau in 32 jaar. In de openingswedstrijd van Australië tegen Japan viel hij na rust in en scoorde twee keer in de laatste 5 minuten (3-1). Cahill werd met de 1-1 de eerste maker van een doelpunt ooit op een WK voor zijn land.

In 2010, tijdens het WK in Zuid-Afrika, kreeg hij in de eerste confrontatie met Duitsland de rode kaart. Cahill keerde terug voor de laatste groepswedstrijd en maakte in de gewonnen partij tegen Kroatië een doelpunt (2-1).

Met tegenstanders als Nederland, Spanje en Chili geldt Australië bij de naderende titelstrijd in Brazilië hooguit als een outsider. Met uitzondering van Cahill gaat het elftal waarschijnlijk uit talentvolle, maar onervaren spelers bestaan.

Totti
Guus Hiddink loodste Australië in 2006 voor het eerst sinds lange tijd naar het WK. Dat gebeurde na een play-off tegen Uruguay, die in het tweede duel in Sydney na strafschoppen werd beslist. Met een zege (op Japan), een nederlaag (Brazilië) en een gelijkspel (Kroatië) waren de prestaties in Duitsland onder de Nederlandse coach opvallend. In de tweede ronde ging het op het nippertje mis tegen Italië. De latere wereldkampioen won dankzij een strafschop van Francesco Totti ver in de extra tijd.

In 2010 overleefden de 'Socceroos' de eerste ronde niet. Duitsland was veel te sterk (4-0), tegen Ghana werd het gelijk (1-1), waarna de zege op Servië (2-1) net niet genoeg was.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over