Tilburg daalt af na 24 jaar hoofdklasse

Den Bosch heeft in de voorlaatste ronde de leiding genomen in de hoofdklasse hockey. De mannen van Roger van Gent vloerden in Wassenaar in een rechtstreekse confrontatie koploper HGC met 2-3....

Van onze hockeymedewerker

AMSTERDAM

Den Bosch, dat vorig seizoen HGC in de halve finale van de play-offs uitschakelde, behaalde in Wassenaar een sensationele 3-2 overwinning op HGC. Bij een 2-0 voorsprong voor De Gazellen, door goals van Daan Brenninkmeijer en Tycho van Meer, leek er voor de thuisclub geen vuiltje aan de lucht.

Maar in het laatste kwart van de topper behaalden de fanatieke Boschenaren door goals van Raoul Ehren, Mathijs Brouwers en Dennis Dijkshoorn - met twee treffers in de laatste vijf minuten - alsnog de cruciale zege.

Want door het huzarenstukje aan de Roggewoning heeft Den Bosch momenteel de beste papieren op de eindoverwinning in de reguliere competitie, die zowel een ticket voor Europees hockey garandeert als thuisvoordeel in de play-offs. De Brabanders hebben een punt voorsprong op HGC en een veel beter doelsaldo. In de slotronde op zondag staan Den Bosch - Hurley en HDM - HGC op het programma.

HDM verstevigde gisteren in en tegen Tilburg zijn vierde plaats op de ranglijst. De Hagenaars hadden geen kind aan de Brabanders (6-2), waardoor Tilburg officieel is gedegradeerd. Richard de Snaijer produceerde in de tweede helft vier goals en is hoofdklassetopscorer Piet-Hein Geeris (29 doelpunten) tot op één treffer genaderd. Bloemendaal behield een kansje op het laatste play-off ticket door SCHC met 2-1 te verslaan. International Remco van Wijk nam de Bloemendaalse productie voor zijn rekening.

Bij de vrouwen zorgde Hilversum in de afsluitende speelronde voor de surprise van de dag. De debutant vermorzelde MOP met 4-0 en ontsnapte ternauwernood aan degradatie. In tegenstelling tot Bloemendaal, dat in Utrecht les kreeg van Kampong (6-1) en HDM, dat in Amsterdam niet verder kwam dan 0-0 tegen Hurley. Zaterdag beginnen de play-offs met de duels Kampong - Amsterdam en HGC - Den Bosch. Zondag volgen de returns. Bij een gelijke stand volgt op woensdag 25 maart een beslissingswedstrijd.

Meer over