Column

Tijd dat de gordijnen van poppenkast KNVB sluiten

De poppenkast van de KNVB in Zeist voerde vorige week een extra voorstelling op van het successtuk Rollende Koppen. Arjan van der Laan, bondscoach der vrouwen, werd snel ontslagen voor het reces. Wist hij tenminste waaraan hij toe was tijdens de feeststol.

Arjan van der Laan, eind december ontslagen als coach van het Nederlands damesvoetbalelftal. Beeld null
Arjan van der Laan, eind december ontslagen als coach van het Nederlands damesvoetbalelftal.

Artistiek directeur Hans van Breukelen van de poppenkast vertelde tijdens een kerstborrel, drie dagen voor het ontslag, smakelijk over zijn eigen wederwaardigheden en over schuddende grondvesten waarop de voetbalbond richting toekomst schuifelt. Het hooggeëerd publiek luisterde geamuseerd naar de rede van beoogd directeur Gijs de Jong, die van de clubs nog geen directeur mag zijn.

Zij van de KNVB hadden zelfs een echte cabaretier ingehuurd, Martijn Koning. Hij was vier jaar geleden als beginnende grapjas weggehoond door de verwende jongens van de voetbalpers en het leek de KNVB een aardig idee hem zijn revanche te gunnen, gerijpt als hij inmiddels is door de podia van de grote theaters. Toegegeven, hij is hard op weg naar beroepslolligheid.

Enfin, Van der Laan, de vriendelijke vrouwenbondscoach, lachte gezellig mee. Hij schepte nog een bord boerenkool met worst op na de voorstelling, onwetend over wat hem te wachten stond. Tja, de bond had geen vertrouwen meer in hem.

Voor hemzelf kwam de tijding als een verrassing, liet Van der Laan optekenen. Hij moet iets hebben voorvoeld, veronderstelde Van Breukelen. U moet weten: ook de vrouwenploeg is kortstondig begeleid door BTSW, de mentale wonderdokters van wie directeur Stoutjesdijk een goede bekende is van Van Breukelen. Wie weet welke inzichten zo'n sessie oplevert.

En de vrouwen van de nationale ploeg zijn geen makkelijke dames. Ze ruiken aan het succes, ze spreken u toe vanaf Youtube met hun wensen voor 2017. Ze barsten van ambitie en willen alleen het beste. Ze hunkeren naar het EK in eigen land, deze zomer. En, laten we eerlijk zijn, ze verdienen een trainer uit de topklasse. Het moet nu een beetje klaar zijn met coaches van de tweede garnituur. Roger Reijners was al blij dat hij bij het bijna failliete Fortuna Sittard door de voordeur kon vluchten. Zijn opvolger Van der Laan kwam van Lisse, een amateurclub.

Kom op. Het is de nationale ploeg. Twee opties blijven over: een dienstbare man van werkelijke statuur, die niet stiekem om zich heen kijkt of er geen mooier treintje voorbijkomt waar hij op kan springen. Of anders een topvrouw, die de mores kent. Tip: neem dan meteen de beste trainster van Nederland, Vera Pauw, voorheen de stuwende kracht achter de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland. Ze was al eens succesvol bondscoach, maar dat liep mede verkeerd af door ruzie met Jean-Paul Decossaux, de hoogste directeur in functie bij de KNVB momenteel.

Pauw wil best, weet ik uit de beste bron. Ze is tevens zover dat ze alles aan Decossaux durft over te laten, behalve het voetbal zelf. Hocus pocus pilates Pauw. Klaar. Tijd bovendien dat de gordijnen van de poppenkast sluiten.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Vera Pauw. Beeld null
Vera Pauw.
Meer over