AchtergrondGolf

Tiger Woods verrast iedereen en doet weer mee om de prijzen

Op de Europese savanne brulde ‘De Tijger’ weer. Zaterdag en zondag prijkte de naam van Tiger Woods respectievelijk twintig minuten en een half uur bovenaan de scoreborden die langs de holes op de baan van het Schotse Carnoustie waren opgesteld. Iedereen was even stil, want velen hadden opgegeven dat hij na de lange afwezigheid op zijn 42ste nog een keer uit de wildernis zou opstaan.

Tiger Woods in een bunker van het Schotse Carnoustie. Door zijn deelname beleefde de golfsport een geweldig weekeinde.Beeld Getty

Op de twee eerdere majors van dit jaar – The Masters en de US Open – was hij slechts een figurant. Maar op The Open – de oudste major – deed hij weer mee om de titel.

Hij leidde zondagmiddag met een score van zeven onder par korte tijd alleen de dans. Maar na een dubbele bogey op hole 11 en een daaropvolgende bogey viel de 42-jarige Amerikaan terug naar vijf onder. Uiteindelijk maakte hij nog een birdie en kwam hij voor het eerst in lange tijd weer in de toptien van een major met een gedeelde zesde plek. Voor het eerst stond de sport weer voorop bij Woods, en niet de roddel en achterklap.

De Italiaan Francesco Molinari was de koning op de door droogte geelbruin gekleurde golfbaan aan de oostkust van Schotland, waarin de greens als oases afstaken. Na een middag van stuivertje wisselen aan de top triomfeerde hij met een score van -8, twee slagen beter dan zijn naaste belagers.

De 35-jarige Molinari (nummer 15 van de wereld), die samen speelde met Woods, was de enige speler die niet voortdurend bogeys afwisselde met birdies. Hij was een toonbeeld van regelmaat en maakte zondag 16 keer een par. Zijn birdies op holes 14 en 18 waren beslissend.

Het is geen eenmalige uitschieter. De Italiaan had al zijn beste golfjaar tot nu toe. Hij won in mei de prestigieuze BMW Open op Wentworth bij Londen en voor het eerst een wedstrijd op de Amerikaanse Tour. Vorige week werd hij nog tweede op de John Deere Classic.

Op The Open werden hem niet zoveel kansen toegedicht. Molinari stond niet bekend als een long-hitter, maar juist zijn subtiele spel bleek heel geschikt te zijn op de harde baan.

Francesco Molinari maakt al lange tijd deel uit van de Europese top. In 2006 won hij al zijn eerste wedstrijd: het Italiaanse Open in Milaan. Hij maakte samen met zijn twee jaar oudere broer Eduardo in 2010 deel uit van het winnende Europese Ryder Cup-team. Maar Italië geldt niet als een golfmekka. Nog nooit had een Italiaan een Major gewonnen – een van de vier grand slams van het golf.

De beste Italiaanse golfer tot nu toe was Costantino Rocca die op The Open van 1995 als tweede eindigde achter de kleurrijke Amerikaan John Daly. ‘Wat een geweldige week’, zei de bescheiden Molinari na afloop. ‘Vooral ook om met Woods te spelen.’

De jonge Amerikaan Xander Schauffele verspeelde op hole 17 zijn kans om op gelijke hoogte te komen door een bogey. De finale op zondag was een adembenemend gevecht, waar spelers die twee holes eerder waren afgeschreven, zoals de Engelsen Justin Rose en Tommy Fleetwood en de Noord-Ier Rory McIlroy, dankzij eagles en birdies op de weg terug naar het clubhuis ineens weer terugkwamen in de top-vijf.

Zaterdagavond leek de strijd nog een Amerikaans onderonsje te worden met vier Amerikanen aan de leiding, onder wie titelverdediger Jordan Spieth met negen slagen onder par. Zij hadden tot dan toe de beste controle op de keiharde baan waar ballen alle kanten opstuiterden.

Maar toen de wind zondag aanwakkerde eindigde de ene na de andere Amerikaan met zijn bal in diepe pot-bunkers, greppels of de lastige rough langs de fairways. Titelverdediger Spieth wist geen enkele birdie te maken en had zijn slechtste ronde van de week. Hij verloor zondag uiteindelijk vijf slagen op de baan en eindigde op 4 onder – nog achter Woods.

Niet alleen voor het Italiaanse golf, maar ook voor de Italiaanse sport in het een geweldige opsteker. Het Italiaanse elftal ontbrak op het WK voetbal en ook de Italiaanse wielrenners hadden in de grote rondes weinig succes. De golfsport had zelf ook een geweldig weekeinde. Nu Tiger Woods weer meedoet om de prijzen, zal de belangstelling voor golf weer stijgen. Hij blijft de grootste publiekstrekker van de sport. Op Carnoustie volgden meer Britse toeschouwers Woods – en daarmee ook automatisch Molinari – dan hun eigen favorieten McIlroy, Rose en Fleetwood.

Meer over