Tiener dartelt behendig om fysieke confrontaties heen

Estavana Polman is net dertien jaar geworden en speelt al in de eredivisie. Met haar club AAC 1899 versloeg ze zaterdag E & O met 28-26....

Van onze medewerker Peter Bruin

‘Kom’, roept Winniefred Polman als dochter Estavana de zak chips in de kantine heeft opgepeuzeld. ‘We gaan naar huis.’ De handbalwedstrijd is al even afgelopen, de haren zijn bijna droog en het loopt tegen tienen. Voor een meisje van dertien is het bedtijd.

Trainer/coach Arthur Langedijk is nog niet van plan op te stappen. Zijn glas bier wordt bijgevuld uit een literkan. ‘Estavana is een exceptioneel talent’, zegt hij vol overtuiging. ‘Ze heeft inzicht en dat kun je niet leren. Bovendien is ze snel en beschikt ze over een uitstekende techniek. En dat voor een kind van dertien.’

Afgelopen seizoen maakte de bescheiden Arnhemse tiener met haar uitzonderlijke natuurlijke begaafdheid de overstap van Udi ’96 naar eredivisionist AAC 1899, de club die in 1998 en 2001 nog Europees bekerde, maar daarna in verval is geraakt. Ze stamt uit een gezin waar sport een belangrijke plaats inneemt. Moeder Winniefred en vader Willem voetballen bij Eendracht, tweelingbroertje Darion handbalt bij ESCA.

Na een paar trainingen wist Langedijk al dat hij iets heel bijzonders onder zijn hoede had. Een wapen voor de snelle tegenaanval waarmee hij wedstrijden kon beslissen.

Of het verstandig is een meisje van dertien los te laten in een tak van sport waar fysiek geweld onmiskenbaar aanwezig is, weet Langedijk nog niet. ‘We hebben erover gesproken met haar ouders. Gelukkig heeft ze een stabiele thuissituatie.

‘Ze mag zelf kiezen in welk team ze speelt. Feitelijk hoort ze nog bij de b-tjes thuis. Maar hoe het zit met de groeispurt, de lichamelijke en mentale ontwikkeling, weet ik niet. Zo gauw we signaleren dat het te zwaar voor haar dreigt te worden, zullen we haar rust gunnen.’

Zaterdagavond in de Arnhemse sporthal Rijkerswoerd tegen E & O stuurt Langedijk zijn pupil na negen minuten in de tweede helft en bij een 16-18 achterstand het veld in. Het lijkt alsof ze opkomt bij een verkleedparty. Het shirt valt veel te ruim over haar onvolgroeide meisjeslijf, de broek is enkele maten te groot en de kolossale kniebeschermers omhullen haast haar benen.

De club heeft niets anders voorhanden. Het onflatteuze vertoon hindert de snelle Polman niet om twee keer een vlot uitgevoerde break succesvol af te ronden waarmee ze haar seizoentotaal op 22 treffers brengt.

Ook verdedigend vervult ze haar rol met verve. Ze rent achter elke bal aan, waardoor van een rustige opbouw bij E & O geen sprake meer kan zijn. Enkele keren is ze dicht bij een onderschepping. ‘Dat is vaak een kwestie van iets meer naar links of naar rechts stappen’, legt Langedijk uit. ‘Maar ook hierin zit veel progressie.’

Op fysieke confrontaties laat ze het niet aankomen. Met haar tengere postuur zou ze door iedereen worden afgetroefd. Behendig ontwijkt ze uitgestoken armen en benen. Toch maakt moeder Polman zich wel eens zorgen als ze toch een duikeling maakt.

AAC wint met 28-26. De sfeer is uitgelaten. Een concurrent voor een degradatieplaats is verslagen. Aemy Visser scoort negen keer. Keepster Andrea Lubrich die in de slotfase enkele wereldreddingen verricht, trakteert in de kleedkamer op negerzoenen.

Afgelopen week heeft Polman met haar teamgenootjes van de selectie-Oost training gehad van Monique Tijsterman. Ze is nog te jong voor een plekje bij het Nederlands talentteam. Daar moet je veertien voor zijn. De coach van de nationale jeugdteams vertelde wat je ervoor moet doen om de top te halen en ook wat je moet laten.

Het was een boeiend betoog waar ze van onder de indruk is geraakt. Ze was al bezeten van handbal. Dit was een bevestiging van haar keuze om uit handbal te halen wat er in zit.

Teammanager Anja Sol verwacht dat ze zal slagen. ‘Ik heb het nagetrokken en ze is de jongste speelster ooit in de eredivisie. Nog nooit heb ik zo’n jong kind gezien dat zoveel in huis heeft. En dat in een sport waarin volop wordt gerukt, geduwd en getrokken. Ze heeft lef, kan een lange pass geven, heeft weinig last van zenuwen en met de break-outs, waar soms bij de ouderen de zenuwen door de keel gieren ,staat ze er.’

Maar Sol weet ook dat bij sommige clubs wordt geroepen dat AAC uit armoe een speelster van dertien opstelt. ‘Onzin’, zegt ze. ‘Als ze waarde heeft voor het team mag ze meedoen. Dat heeft ze. Je geeft haar een opdracht en die voert ze uit. Wat wij moeten doen, is zorgen dat ze een passend tenue draagt.’

Meer over